tisdag 9 juni 2009

Vänsterns framtid är framtiden

Jag röstade på Piratpartiet detta val men jag är socialist och vill gärna i all min blygsamhet (eller brist på den) bidra med några tankar om framför allt Vänsterpartiets framtid.

EU-valet är över och partierna får börja fundera över vad de gjorde rätt och vad de gjorde fel. En fråga som de flesta partierna gjorde fel i var integriteten. Vänsterpartiet väckte inte tillräckligt mycket uppmärksamhet kring sina åsikter i frågan och allianspartierna och sossarna har under ganska lång tid tävlat i att avskaffa integriteten och deras kovändning i sista sekunden lurade väl ingen. Då ska man ändå ta i beaktande att det säkert finns folk som gick på den lätta att Moderaterna skulle vara det nya arbetarpartiet, det kanske var stärkt av detta som Hökmark till och med i totalt förakt för väljarnas intelligens valde att återanvända påståendet att de inte skulle kriminalisera en hel ungdomsgeneration.

Jag hoppas naturligtvis att alla partierna tar de frågorna på allvar hädanefter även om jag inte litar det minsta på det. När jag säger ta på allvar så menar jag inte att de bara ska tänka på det som ännu en fråga som de måste lägga krut på att lura befolkningen kring. Det här är dock gammal skåpmat som alla har läst 1000 gånger vid det här laget.

Ett parti det inte gick något vidare för i det här valet var Vänsterpartiet. Alla deras interna funderingar kring sina ansikten utåt och så vidare lämnar jag åt dem själva att reda upp men även om rätt ansikten kan göra mycket så är det långt ifrån allt. Jag tror att V bör titta en hel del på Piratpartiet även om det naturligtvis inte går att rakt av försöka kopiera konceptet.

Ett av Vänsterpartiets och Piratpartiets problem såg ungefär likadant ut. De hade massmedia emot sig. För att nå ut med sitt budskap så måste man dels lyckas väcka tillräckligt mycket uppmärksamhet och utnyttja redan existerande mediehändelser för att massmedia ska nappa och dels finna alternativa kanaler för att få ut information till sina potentiella väljare.
Piratpartiet hade enorm draghjälp av FRA-debatten, Ipred och sen The Pirate Bay-rättegången men ifall de inte hade varit skickliga på att fånga upp debatten från dessa händelser så hade de inte fått ut alls lika mycket av dem.

Många av partierna har gjort ganska tafatta försök att få uppmärksamhet på nätet. Vissa personer ur olika partier har mer eller mindre framgångsrikt bloggat men till exempel försöken att använda Youtube har inte lyckats så bra. Piratpartiet lyckades dock bra med detta. De videos som de har nått ut med och fått uppmärksamhet med är inte några påkostade produktioner men de har fått stor spridning.

Piratpartiet har ju förmånen att deras frågor är väldigt viktiga för folk som använder nätet men eftersom Vänsterpartiets har liknande åsikter i de här frågorna så tror jag att de bör ta avstamp i den debatt som har förts nu. De bör tänka att fine, folk tycker att våra åsikter i de här frågorna är bra, hur kan vi dra nytta av det. Det dummaste vore nog att angripa Piratpartiet i ett försök att profilera sig, bättre vore i så fall att jobba med de människor som nu röstade på Piratpartiet för att driva de frågorna de har gemensamt framåt och sen dessutom att koppla ihop frågorna med resten av deras frihets- och rättvisefrågor och låta de som vill följa med. Folk idag uppskattar frihet mer än mycket annat. Vad V behöver göra där är att visa på hur det är de som står för frihet för de flesta individerna till skillnad från alliansen vars frihet i praktiken bara ger valmöjligheter för de privilegierade dit de flesta, inte minst av ungdomarna, faktiskt inte hör.

PP har en internetbaserad gräsrotsrörelse som de andra partierna kan vara gröna av avund över. Detta dels naturligtvis på grund av att de som sagt har många anhängare bland oss som använder nätet väldigt flitigt men också på grund av den fria och mycket tillåtande partikulturen som dessutom har aktiva ledare och kandidater som själva bloggar och kommenterar andras bloggar. Vänsterpartiet har ju Ali Esbati, Jinge, approximation och J.N men utöver det så är det få som jag direkt kan koppla till V. Ung Vänster är dessutom ganska osynliga på nätet om man inte aktivt söker upp dem.

Förhållandet till Socialdemokraterna är komplicerat. Exakt hur V bör göra där vet jag faktiskt inte men man bör inte vara allt för rädda för att sticka ut. Ifall man inte sticker ut alls så kommer man inte att synas och om man sticker ut så kommer borgarpressen att skrika att de rödgröna är ett otydligt alternativ. V kommer dock aldrig att bli behandlad väl av pressen så jag tror inte att man bör vara allt för rädda. Det enda man kan göra är att vara öppna, säga vad man vill göra och visa för folk varför det är en bra idé. Man bör driva visioner, hämta positiva liknelser ur populärkulturen, vara mer framtid. Man bör absolut inte bli ännu ett maktparti som säljer ut sina värderingar för att locka till sig maximalt med mittenväljare.

Kort sagt, V behöver vara fritt, positivt, lekfullt, rättvist, radikalt, öppet, framåtblickande, aktivt, uppmuntra DIY och inse att 100 aktiva bloggare och nätkreatörer når större grupper än en officiell källa på nätet. Förknippas man med frihet, glädje och positiva visioner så kommer dessutom inte Folkpartiet kunna få hela debatten att kantra gång på gång genom att ropa Stalin utan att, som det borde vara, göra bort sig själva totalt. Internet kommer att bli allt viktigare och kan vara den möjlighet att nå ut med sina problemformuleringar och lösningar som vänstern länge har saknat.

Lite lästips, allt med koppling till det jag har skrivit om ovan:
Ola Larsmo: "Lär av piraterna. Hög tid att inse att internet är en kärnfråga."
Erik Laakso: Det gnager i mig
Dackefejden: Trianguleringens era slut?
Politik, funderingar och foton: Piraterna förde skeppet i hamn
approximation: Så växer klyftan ännu en bit
Biology & Politics: Några korta ord om EU-valet: vad vänstern borde lära av Piratpartiet
Loke - Kultur och politik: Vänstern behöver ett nytt arbetarparti
Jinge: Varför tappade Vänsterpartiet?
Daniel Scythe: Hopp för framtiden?
100 steg till: Politiskt engagemang 2.0 något för S istället för trött rättviseretorik?
Signerat Kjellberg: Historiens vingar förpliktigar för Piratpartiet
UNT: Slaget om medelklassen
Bloggvärldsbloggen: Piratpartiet suger
Röda Malmö - Vänstern och EU-valet
rapport från en spånbinge: Tänk nytt, vänstern!
Dagens konflikt: Efter Europaparlamentsvalet
Dagens konflikt: Känner ni inte igen en folkrörelse?
Jensholm.se: Riktigt illa
Aftonbladet: Kapitalismen i kris, då förlorar vänstern
SvD: Därför ratas Alliansen av de unga
DN: Twitter "missbrukat" i EU-kampanjerna
C, MP och FI twittrar artigt
Rädslan på webben födde Piratpartiet
Påklistrat duger inte
V, Fildelning och Upphovsrätt: Grattis Piratpartiet!
Underskatta inte piraternas kraft i valet 2010

. . . . . . . .

16 kommentarer:

Erik Berg sa...

Hej!

Kloka synpunkter. Instämmer till fullo i att DIY-aktivismen måste släppas fram, accepteras och få växa underifrån - och kan också hålla med om att så inte riktigt är fallet idag.

Tänkte tipsa om bloggvanstern.se och vansterlistan.se om du vill hitta fler vänsterpartibloggar. Det finns rätt många, men vi är sämre på att kommentera runt och korslänka än vad piratpartiet är.

Jah Hollis sa...

Du hjälpte till att rösta in en gammal folkpartist i EU-parlamentet med andra ord. Inte så värst mycket "vänster" tycker jag.

Dani Scythe sa...

Erik

Tack! =)

Jag kan misstänka att V har varit så pass mycket på defensiven så länge att det finns de som är lite oroliga för vad fria aktivister kan tänkas ställa till med då media hugger på allt =)

Ska kolla in dem och dessutom tror jag till och med att jag är med i något liknande för bloggar som är allmänt vänster fast jag pinsamt nog inte har kollat in det stället på länge. Ska försöka vara flitigare och dessutom försöka länka till bloggar som är bra när de passar något ämne jag skriver om.

Dani Scythe sa...

Jah

Tja, går det förhatliga Lissabonfördraget igenom så får jag in den vänster-kandidat som jag kryssade för =)

Jag gör helt enkelt det jag tror är rätt. Jag hjälpte inte PP in för att de ska kämpa för en viss ekonomisk politik så vad CE har för bakgrund hoppas jag inte ska spela överdrivet mycket roll. Jag må ha rätt eller fel i det men jag har funderat så mycket över den frågan så jag tänker anta att jag gjorde rätt tills motsatsen blir bevisad. När jag väl hade bestämt mig så var det bara att köra på det fullt ut för ingen hade tjänat på att jag velat fram och tillbaka istället. Det är helt enkelt så viktiga frågor att jag var tvungen att skrämma slag på de partier med dåliga åsikter i de frågorna och dessutom sätta lite idéer i skallen på folk i resten av EU. Framtiden får utvisa vad det leder till.

Så här tänkte jag
http://danielscythe.blogspot.com/2009/05/i-valet-och-ovanligt-nog-kvalet.html
http://danielscythe.blogspot.com/2009/05/piratpartiet-som-socialistisk-strategi.html

J.N sa...

En bra och intressant text. Det är verkligen beklämmande dåligt att inte ens Ung vänster har ordentliga nätaktiviteter.

Dani Scythe sa...

J.N
Tack!
Det kanske bara är som jag har inbillat mig men kan det vara så att vänstern har tappat hoppet? Problemen verkar hopa sig så mycket och spelrummet framstår som så litet, att man är så fullt upptagen med att säga nej till allt som är dåligt att man inte har tid att säga vad man vill istället och att man dessutom är så hårt ansatta av borgerlig media att man är rädda för att sticka ut så att inte sossarna, vilka lyssnar mer på borgerliga skribenter än vänstern framstår det som, ska bli arga.
Det är nog just då det måste till lite saker som gör att själva kampen i sig blir rolig, inte bara slutmålet =)

J.N sa...

Jag hoppas att du inte har rätt! Men man kan börja bli rädd för att du har det...

Jag hörde växjövänsterpartisten Lennart Wärmby tidigare på radion och han sa en del kloka saker: http://www.sr.se/kronoberg/nyheter/artikel.asp?artikel=2898591

För något årtionde så hade han varit min favoritkandidat för ledarskapet i V men nu börjar han bli lite till åren kommen tyvärr

Dani Scythe sa...

Jo, det lät intressant och ganska förutsättningslöst. Att vänstern behöver förnya sig på något sätt är ju helt klart. Att man måste förändra sättet man jobbar på och framstår som är ju helt uppenbart utifrån, exakt hur innehållet i politiken sen ska vara kommer nog bli en svår balansgång men det är nog svårt att jobba med EU om man har kvar kravet att gå ur. Det är väl sen det svåra kommer, hur man ska anpassa sig efter tiden utan att förlora sin edge.

Micke vK sa...

Skulle bara säga att jag tycker du resonerar jäkligt klokt!

Dani Scythe sa...

Micke

Tack! =)

Björn Felten sa...

Som jag skrev i en kommentar till den bloggpost på Biology & Politics, som du länkar till på slutet, så tror jag att det finns en viktig del som V kan piratkopiera från PP, nämligen att överge det gamla höger-vänster-tänket och i stället satsa på den andra dimensionen på Den Politiska Kompassen, nämligen frihetsskalan.

V och MP är ju de facto de två partier som allmänt anses ha åtminstone förutsättningar att konkurrera med PP om frihetstörstande väljare.

MP marknadsförde sig faktiskt från början genom att hävda att de inte fanns på H/V-skalan men nu har makten korrumperat dem att överge den ståndpunkten, så här finns ett vaccum för V att fylla.

Att sedan V numera, sedan MP och S-kvinnor övergett frågan, är det enda partiet som har den naturliga och enkla lösningen på hela "jobb-frågan" lägger ju ytterligare trovärdighet till frihetslöftet. Jobbar man sex timmar om dagen i stället för åtta (vilket brukar bli tio-elva om man räknar från dörr till dörr), så får man ju betydligt mer frihet att ägna sig åt sig själv och sin familj. Och politiken...

Go V, go, go! :)

Dani Scythe sa...

Fast med tanke på hur den politiska kompassen är uppbyggd så skulle man i så fall behöva byta namn från Vänsterpartiet till Bottenpartiet, jag vet inte alls om det låter så bra =)
Nä, allvarligt talat, jag tror inte höger/vänster är dött alls. Jag tror absolut att V ska trycka mycket mer på frihet men jag tycker inte att man för den skulle ska ge upp sin vänsterposition då den dimensionen av politiken behövs också samtidigt som man naturligtvis inte ska stirra sig blinda på gamla sätt att uttrycka saken. När man pratar rättvisa så bör man inte heller glömma saker som att prata om individens personliga frihet, demokratiseringen av ekonomin osv. 6 timmars arbetsdag är en bra fråga att driva, särskilt eftersom så många har fegat ur där.

Det är ganska enkelt för PP att inte positionera sig höger/vänster eftersom inte PP har något ekonomiskt program. Om man dock har ett mer heltäckande politiskt program så kommer man på något vis hamna där och mitten är inget alternativ, där är det fullt sen länge och alla de som vill ha en vänsterpolitik kommer att känna sig ännu mer övergivna.

Moa sa...

Hej!
Ville bara säga att din analys var väldigt intressant, och är något vi vänsterpartister kommer behöva fundera en hel del på framöver.

Dani Scythe sa...

Tack!
Jag hoppas verkligen att vänstern inte missar det här tåget. Vänstern behövs och dess uppgift i just internetfrågor kan ju inte minst vara en djupare analys av de bakomliggande orsakerna till den uppkomna situationen, en vilja att föra det här djupare och bekämpa roten till det onda (så småningom, när man väl fått med sig folket i analyserna) och inte minst, värna om alla de man faktiskt tappat på vägen, alla har ju faktiskt inte en dator. PP pratar om att man inte ska kunna stänga av folk från internet men det handlar ju också om att det finns en massa folk som faktiskt inte finns på internet än. Negativ versus positiv frihet. Både frånvaron av förtryck och erbjudandet av reella valmöjligheter.

Den nya politiken kan bli vänsterns vändning eller om man missar den, kan driva vänstern ännu längre bort från de frågor som diskuteras just nu. Jag håller tummarna!

Johan Gill sa...

Intressant. Jag tror inte att socialism och tonvikt på integritet och sådant går att kombinera i längden, men ni är ju tydligen flera som har den här idén, och vad man menar med en ism kan ju minst sagt vara väldigt olika.

Dani Scythe sa...

Jo, ismer brukar vara ganska breda begrepp, de blir ju alltid samlings-begrepp.

Det beror på hur man ser det, man skulle kunna se det som att de flesta stora ismer idag skulle kunna ha problem med det om man tolkar dem elakt. Auktoritära ismer som konservatism och auktoritär socialism kommer ju alltid ha en tendens att övervaka.

Liberalismen (och då menar jag i dess renare former, inte det som de påstår är liberalism idag) skulle nog kunna vara bra på att hindra staten från att snoka men hur bra skulle de kunna hindra företagen från att kartlägga allt, socialism i sin frihetliga form kommer nog kunna stoppa företagen, svårigheten blir ju att inte övervaka för mycket i jakten på rättvisa. Det kommer alltid att vara en balansgång.

Fördelen med företag som har makten är att man i större mån kan välja ett annat företag, nackdelen med det är att företagen utan begränsning lätt växer sig så stora att de kan få mer eller mindre monopol, de är odemokratiska och egentligen nyfikna på allt som påverkar oss som arbetare och konsumenter.

Fördelen med ett så demokratisk och ickeauktoritärt vänstersamhälle som möjligt är att det enda det egentligen är speciellt intresserat av att övervaka är för stora orättvisor och att det endå är demokratiska institutioner som har makten, nackdelen är ju då att det kan vara ännu svårare att avsäga sig kontakten med ett samhälle än med ett företag (om vi bortser från företag som vuxit sig så stora att de äger det mesta).

Sen finns det ju massor av mellanting där man om man tolkar det snällt kan hävda att företag och myndigheter begränsar varandra och om man tolkar det elakt kan hävda att de riskerar att växa ihop till korporatism eller åtminstone förstärker eller överlappar varandra så att vi blir kontollerade av båda sidor.