torsdag 18 juni 2009

Jaha, så ni vill hjälpa diktatorer?

Det har ju haglat av fåniga påhopp på de som värnar om frihet och integritet på nätet.

"Jaha, ni vill underlätta för pedofiler, langare och terrorister?"

Samtidigt så sätter det faktum att The Pirate Bay jobbar för yttrandefriheten i Iran fingret på något intressant. De som har varit tidigast ute med att försöka begränsa internet har varit totalitära regimer men de har de mer demokratiska staterna i hasorna påhejade av upphovsrättsmaffian och det mesta av motståndet mot den utvecklingen förekommer även detta på internet.

Samtidigt så ser vi hur diktaturer inte klarar av att kontrollera internet fullt ut idag så enda sättet man kan försöka kontrollera internet är genom effektivare teknologi. Med andra ord, om de ska lyckas kontrollera internet hos oss måste de använda sig av effektivare kontroll en diktatoriska stater använder sig av idag.

Med andra ord skulle man ju kunna vända på frågan.

"Jaha, ni vill hjälpa diktatoriska förtryckarregimer genom att utveckla bättre möjligheter för att kontrollera internet?"

En sak man kan tänka på. Idag är staterna i EU relativt demokratiska. Kan vi lita på att de alla är det i morgon? Det förekommer trots allt en del stöveltramp här och var i Europa. Vill vi ge dessa stater, som vi dessutom lämnar ut brottslingar till, bättre möjligheten att spåra folk på internet?

Dokument som kan föra debatten framåt och som kan avslöja oegentligheter kan mycket väl vara upphovsrättsskyddade, vill vi verkligen låta stater och organisationer spåra oss med hjälp av Ipred när sådana saker sprids? Oftast är det vanliga filmbolag men vad gör staten när det är scientologer, nazister eller Hells Angels som vill veta vem som spred deras skrifter?


På tal om Iran. Det kan vara en bra idé att som komplement till vad de vanliga tidningarna skriver även läsa en massa olika röster på Newsmill då de ger en bra mycket bättre bild av hur komplex situationen är. Glöm inte att, precis som när du läser andra nyhetskällor, tänka på att det inte finns någon objektiv nyhetsförmedling.

. . . . .

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan ju minsta småunge begripa att detta är en ren skenmanöver från Piratebays håll för att få positiv reklam.Rent nonsens och inget annat.

Smulan

Anonym sa...

Tvärtom. Piratebay-killarna aldrig jobbat för fildelning som ett sätt att finta kommersiella krafter. De har alltid jobbat för fri spridning av information, och det är anledningen till att de stöttar protesterna i Iran. Det är inte oväntat, utan solklart och logiskt. Barnporr har ofta sagts vara en konsekvens av detta, liksom fri tillgång till obduktionsbilder (som borde varit reglerat från början). Demokrati är en annan stor konsekvens. Det fria ordet får alltid konsekvensen att idioter gör sig hörda. Piratebay har accepterat demokratins regler på ett sätt som är extremt och kanske omoraliskt, men inte ondsint. Piratebay har aldrig verkat för något annat än politik. De är som vilken aktivistgrupp som helst, men utan stenkastare.

Daniel Scythe sa...

Smulan

Det här är en konflikt som berör de flesta människor. Varför skulle personerna på TPB vara helt oberörda inför detta? Bara för att vissa personer och organisationer gärna vill utmåla dem som antikrist så är det inte sant. Om man till exempel läser Peter Sundes privata blogg så märker man ett bredare politiskt intresse, här är ett exempel http://blog.brokep.com/2009/03/03/politik/

Att kämpa för yttrandefrihet ligger helt i linje med vad de alltid har kämpat för vare sig det innebär "positiv reklam" i allmänhetens ögon eller "negativ reklam" i allmänhetens ögon som när förundersökningen från Arboga-fallet fanns att ladda ner med hjälp av TPB. The Pirate Bay utvecklades av http://piratbyran.org/ och det är en ideell organisation som kämpar för yttrandefrihet. Numera är de fristående.

Det är förvisso sunt att alltid ifrågasätta saker som organisationer, stater och företag gör och säger men det är också sunt att ifrågasätta sina egna fördomar.

Daniel Scythe sa...

Anonym 2

Ahh... du var några sekunder snabbare än jag =)
Håller med vad du sagt. Det kan dock tilläggas att det förvisso har gjorts försök att knyta barnporr till TPB för att svärta ner dem men det var bara lögn då de som gjorde det inte kunde peka på några sådana torrents. Om sådant skulle rapporteras till dem så tar de dessutom faktiskt bort det.

Anonym sa...

Här har ni en videoklipp som ni kan titta på för att förstå vad unga människorna i Iran riskerar när de deltar i demonstrationer.
http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=JTfynXOP94k

Daniel Scythe sa...

Jo, bilden är väl ganska klar vad gäller det men jag förstår inte vad det har med det jag skrivit att göra.