onsdag 10 juni 2009

Dags att programmera om en terminator igen

Schwarzenegger vill nu ta bort alla böcker ur skolan.
Böcker är ute säger han. Datorer är inne. All information ska ungarna ladda ner från internet.

I framtiden behöver man inga böcker. När Skynet påbörjar sitt försök att utrota mänskligheten så behöver man bara kunna springa, skjuta, slåss och programmera om Schwarzenegger så att han blir snäll.

Han har delvis rätt och delvis jättefel.

För det första, har alla ungar i Kalifornien verkligen tillgång till bärbara datorer? Jag är mycket tveksam till det. Om inte så kommer det här bara att öka klassklyftorna.

För det andra. Det låter självklart bra att integrera internet i undervisningen. Det är den primära källan till att hitta bra, aktuell och snabb information när man behöver den. Men samtidigt så bör det också vara naturligt för eleverna att läsa långa texter. Att sitta med näsan djupt ner i skönlitteratur och fördjupande faktaböcker. Det är utvecklande för tänkandet. Ifall nästan alla böcker fanns att tillgå på nätet och alla hade tillgång till bra läsplattor, då hade det varit en annan sak. Vi är dock inte där än.

Just det faktum att "böcker är ute", om man ska tro på Arnold, är just den stora anledningen till att inte ta bort alla böcker ur skolan.

Badlands Hyena skriver roligt som vanligt.

Inga kommentarer: