lördag 20 juni 2009

Att föregå med gott exempel

Läget i Iran blir allt mer våldsamt och nyhetsrapporteringen blir mer decentraliserad då de stora nyhetsbyråerna inte kommer åt att rapportera samtidigt som befolkningen använder sig av internets frihet med hjälp av internetpirater och andra aktivister. Med hjälpa av Google kan man direkt översätta det som skrivs. De flesta människor kommer naturligtvis inte göra det utan läser enbart informationen i tidningarna men informationen finns ändå där för den som vill och orkar.

Obama har nu skärpt tonen mot Iran men Khamenei avfärdade det hela med hänvisning av vad USA gjort i Irak, Afghanistan och andra delar av världen. Det här är problemet när man inte föregått med gott exempel.

Jag är inte så naiv att jag inte tror att Khamenei hade avfärdat det hela på något annat vis ifall han inte haft sådana exempel att tillgå men det visar ändå på de problem västvärlden har med sin trovärdighet. USA kan inte i ena ögonblicket kränka folks rättigheter och i nästa ögonblick verka trovärdiga när de fördömer andras kränkande av rättigheter.

Sverige och resten av EU har svårt att fördöma när andra länder begränsar internet och övervakar allt vad deras medborgare gör när våra länder är på väg åt samma håll.

.....

Inga kommentarer: