tisdag 23 juni 2009

Den svaga länken i deras argumentkedja

Nu åtalas en man för att han via sin hemsida länkade till en sida där det gick att se ishockey gratis. Upphovsrättsmaffian försöker ständigt flytta fram sina positioner och kommer fortsätta med det tills vi sätter stopp för det.

Om man kan fällas för den typen av länkar så är det i princip bara att lägga ner internet så som vi känner det. En länk på internet innehåller ju bara en adress och en instruktion till webbläsaren att öppna upp en sida eller ett visst innehåll. När jag länkar till videos på nätet, ska jag då kunna hålla reda på ifall dessa sidor från början följer upphovsrättslagstiftningen?

Var går dessutom gränsen? Vid inbäddat material vilket i princip är en länk som öppnas automatiskt i en sida? Vid en länk till en sida med upphovsrättsskyddat material? Vid enbart själva adressen till en sida utan att det är en klickbar länk? Vid namnet på en sida vilket ju leder till att någon kan hitta den och på det sättet nå upphovsrättsskyddat material? Vid länken till en sida som i sin tu länkar till den typen av material, inbäddat eller inte?


Det är Canal+ som har dragit mannen inför rätta. Jag klickade runt lite på deras sida, man kan via sidor om deras streamade material klicka sig vidare till Port25 för att ladda ner programvara. Därifrån kunde jag sen klicka mig vidare till Microsoft som har en sökmotor genom vilken jag kunde ta mig in på The Pirate Bay eller, direkt i deras resultatlista, se upphovsrättsskyddade bilder.
Det är så internet funkar. Välkommen till nutiden!

DN Aftonbladet SvD

3 kommentarer:

30+ sa...

Canal+ är väl ett franskt företag i grunden?

Says a lot.

Daniel Scythe sa...

Ägdes av franska Canal+ fram till 2003 fast jag tror inte man kan skylla på det. Det hade varit skönt om det enbart hade varit Frankrike som var problemet =)

Anonym sa...

Man kan lägga ned Internet i den mening att man får sluta länka till individer/entiteter som trilskas med att hålla hårt på sin upphovsrätt. Det där kan förstås bli farligt för dem, om Internet över en natt eller så (hur snabbt det nu än går att lagföra alla övertramp) helt plötsligt bara länkar till "vänligt sinnade" siter/artiklar, från folk som licenserat sitt material under Creative Commons etc. Börjar majoriteten att göra detta... då slutar man ju faktiskt att tala om entiteterna... "out of sight, out of mind". Då kanske vi till sist blir av med de snikna jävlarna för gott :D