tisdag 30 juni 2009

SD: Falsk folkhemsromantik hos extremhögern

DN har en intressant artikel idag som handlar om att antirasistiska argument är kontraproduktiva på merparten av Sverigedemokraternas väljare vilka är immuna mot den typen av argument. Många av dem röstar ju trots allt på SD av det skälet.

Eftersom det trots allt handlar om främst arbetarklass som känner sig övergivna av dagens samhälle men som har lurats till att konservativa idéer och hets mot invandrare skulle göra deras situation bättre så kan man istället visa på vilken politik SD egentligen vill föra nämligen en nyliberal ekonomisk politik som skulle gå tvärt emot större delen av deras väljares intressen. Man får helt enkelt inte låta dem komma undan med att hävda att de är ett mittenparti.

(Ekonomiskt nyliberala och socialt reaktionära, snacka om det sämsta ur två världar.)

Många missar ju deras ekonomiska politik då man faktiskt har svårt att se förbi den (dåligt) förtäckta rasismen, nationalismen och (den uppenbarligen falska) folkhemsromantiken.

Jag ska försöka skriva mer om detta när jag har tid.

6 kommentarer:

roberth sa...

Fel fel fel som Brasse sa. Om du läser på lite och funderar på varför Df i Danmark och Fp i Norge har sånt stort stöd trots mindre invadring vad blir din slutsats? Extremhögern? Du inbillar dig väl at nazism är höger med? Det roliga är ändå 2010 när vi tar plats i riksdagen till medias förtret. Sen att en del som dig inte kan se att landet håller gå åt helvete är en tragedi i sig.

Daniel Scythe sa...

Min slutsats är att populariteten bygger på medlemmarnas känner sig vilsna i dagens samhälle och högerpopulistiska partier är bra på att ge felaktiga och förenklade svar på abstrakta problem. Det behövs tex inte många invandrare för att att någon ska kunna antyda att de är ett hot. Problemen i dagens samhälle utmålas ofta som "ekonomiska naturlagar" som man inte kan göra något åt av de som vill att den ekonomiska politiken ska ligga fast och om då folk går på detta och inte känner att de kan angripa ekonomin så angriper de något annat istället.
Med en ekonomisk politik som bakom parollerna ligger långt åt höger kombinerat med en närmast reaktionär syn på religion och sociala avvikelser så känner jag att jag kan kalla SD för extremhöger. Jag menar det inte som att ni skulle vara antidemokrater när jag använder begreppet men det är trots allt ett ganska löst uttryck som är etablerat att använda i pejorativt syfte.
Nazism är höger. Du får skilja på vad nazisterna sa på 20-talet och vad det visade sig att deras politik gick ut på under 30-talet när de väl fick makten. Det fanns en vänsterfalang inom NSDAP som slutgiltigt blev utrensade under de långa knivarnas natt.
Det är ju knappast en händelse att det var dåvarande Moderaterna som blev av med större delen av sitt ungdomsförbund till nazismen och att det var vänstern som mest aktivt bekämpade nazisterna.

Jag kan se stora problem i den utvecklingen som är idag men SD är varken lösningen eller problemet, SD är bara ett symtom på hur det går när folk känner sig hotade men inte vet åt vilket håll de bör rikta sin energi.

Magnus sa...

Hej Daniel.

Knappnytt (www.knappnytt.nu kommer citera din blogg i fredagens avsnitt. Det är Moder Theresa-inlägget som du postade för någon dag sen som kommer tas upp. Vi undrar bara ifall det är något du undrar över eller har att tillägga. Självklart ska vi inte låtsas som att detta brev inte även är lite fiske efter en inlänknng men det är självklart inget vi förväntar oss eller räknar med. Hör gärna av dig med frågor via mail.)

Har du också någon adress man kan nå dig på så skickar vi ett litet tackkort.

/Magnus
Fatstatement

Anonym sa...

Mångkulturisten "Freddy" skriver följande på bloggen Vi i Sverige:

"Jag har inget direkt emot Halal-slakt alls. Det tar ju några minuter längre än bultpistol då djuret i stället tappas på blod. När djuret tappas på blod minskar ju syresättningen till hjärnan. Något som för människan kan bidra till euforiska känslor."


Vad är då eufori? Enligt wikipedia betyder ordet följande:

Eufori är en känsla av lycka som bland annat kan framkallas som en berusning seffekt av vissa droger/Eufori
youtube=http://www.youtube.com/watch?v=TLHXwvJVWPA

Euforiska känslor? Ja ni kan ju själva bedöma hurvida euforiskt det kan vara!

Daniel Scythe sa...

Magnus

Hej! Såg precis avsnittet, fick ett SMS om det på väg hem från Arvikafestivalen :D

Det var jättekul och jag hade ändå tänkt att skryta om det hela på bloggen och i andra kanaler som Bilddagboken och liknande. Då kommer ni få länk-kärlek på köpet.
Jag länkar till er kärnverksamhet i samband med att jag gör detta också eftersom jag ändå kommer nämna vad Knappnytt är för något ifall det finns folk som inte känner till det.

I brist på annan mailadress att använda så skickar jag infon till support@fatstatement.com om det är OK.

Daniel Scythe sa...

Anonym

Eftersom det där inte hade något med vad jag skrivit att göra så misstänker jag att du spammar men what ever.

Jag är inget fan av halalslakt eftersom jag inte är något fan av slakt överhuvudtaget. Sen är ju mina kängor tyvärr gjorda av skinn även om jag inte äter kött så jag kan ju skriva någon på näsan allt för mycket angående det.

Jag tycker den debatten är snedvriden när den används som en attack mot muslimer. Ska jag vara ärlig så tror jag dock att djuren lider mindre när de föds upp för att halalslaktas än vad de gör inom den västerländska djurindustrin. Just i dödsögonblicket så tror jag att de lider mer av halalslakt men om man ser till hela livstiden så är det en annan sak eftersom halal innehåller väldigt hårda regler om att behandla djuren bra under hela deras liv.

Den som kritiserar muslimer för halalslakten bör vara en person som inte äter kött producerat inom den vanliga västerländska djurindustrin, annars är det bara dubbelmoral som vanligt. Om det nu är djuren ni värnar om så börjar ni alltså i fel ände. Jag tror dock snarare det handlar om muslimer snarare än djuren, alternativt kan det vara okunskap om den vanliga västerländska och den muslimska djurhållningen.