tisdag 16 juni 2009

Ge polisen svarta lådor

Hur ofta har man inte hört samma historia. Polisen anklagas för övervåld och kränkningar, de anklagas för att uppträda onödigt provocerande och småaktigt men sen kan det inte knytas till enskilda polismän och de blir friade. Klyftan växer mellan de som litar på polisen och de som inte gör det.
Det här sker oftast i samband med demonstrationer även om det naturligtvis även förekommer i andra situationer. I vissa fall blir det till och med fångat på film men det brukar inte hjälpa. Viss insyn i polisens radiokommunikation har kunnat ske men nu har de krypterat denna, av förståeliga skäl förvisso. De hindrar dessutom journalister på plats att göra sitt jobb, de stoppar folk som filmar och fotograferar deras förehavande. Det är inte helt sällan som försök att anmäla poliser för misshandel har lett till motanmälningar om våldsamt motstånd där den första anmälan har avskrivits men motanmälan har lett till ett fällande då alla poliserna har vittnat för varandra.

Jag tycker att det i linje med övriga krav i insyn gällande myndighetsutövning även ska finnas insyn i polisens arbete. Vi bör inte längre alltid ta polistjänstemännen på deras ord. De är också människor, människor som naturligtvis blir påverkade av den miljö de vistas i. Det är inte rättssäkert att utgå från att de aldrig ljuger, att de alltid har rätt.

Tidigare har det inte funnits tekniska möjligheter att få insyn i polisens arbete men nu börjar sådana möjligheter finnas. Jag tycker därför att all kommunikation mellan poliserna ska loggas, att kommunikation mellan polisen och allmänheten ska spelas in och att polisen åtminstone när de är kravallutrustade ska ha kameror på sina hjälmar och naturligtvis ska de på något vis kunna gå att identifiera på filmerna. Jag anser också att polisen aldrig ska ha rätt att hindra allmänheten och journalister från att filma och fotografera dem i deras tjänsteutövning.

När det sen sker en anmälan mot polisen ska detta material kunna granskas.

Det här skulle säkert vara skönt för de poliser som själva brukar sköta sig men som tvingas brottas med sitt samvete i samband med sina kollegors övertramp. De kommer i mindre utsträckning tvingas väga den strävan efter rättvisa som förhoppningsvis var anledningen till deras yrkesval mot lojaliteten gentemot sina kollegor. Det skulle även kunna normalisera förtroendet mellan polis och den växande del av allmänheten som inte längre litar på polisen på grund av dåliga erfarenheter. Det är synd att även de poliser som är bra får ta skit för de poliser som inte sköter sig men utan insyn ses hela polismyndigheten som en monolitisk organisation där varje enskild polis får ta på sig av det kollektiva ansvaret i allmänhetens ögon.

När poliser handskas med organiserad brottslighet och liknande så måste det naturligtvis tas hänsyn till polisernas säkerhet men även om de i sådana lägen måste vara maskerade så måste de ändå kunna gå att identifiera för myndigheter.

När poliserna inte är i tjänst ska de naturligtvis vara lika befriade från övervakning som folk i allmänhet. Då är de privatpersoner.

Denna text skrevs med anledning av att polisen anklagades för övervåld i samband med omhändertagandet av motdemonstranter vid Salem-marschen, där de även ljög för journalister som inte var på plats och hindrade den journalist som var på plats från att dokumentera händelserna. Förundersökningen blev naturligtvis nerlagd.

Jag har skrivit tidigare om poliser här och här. Notera positiva kommentarer från en polis till ett av inläggen.

Fler bloggar om det här
Andrea Doria Andrea Doria Många intressanta länkar i ett av inläggen.
Camp Kent
Jiddra

2 kommentarer:

stajjny sa...

Håller med dig :) Sen är inte allting svart och vitt, jag tror vi som privatpersoner har svårt att ibland sätta oss in i dom situationer poliser utsätts för. Dom är ju, som du säger, bara människor såklart. Och bland människorasen finns det alltid rötägg, överallt. Jag tror mentaliteten måste ändras överhuvudtaget när det gäller dom poliser som missköter sig, det måste ske en reform där våra demokratiska ideal ska stå över hormonöverbelastade poliser som inte följer deras yrkeslinje korrekt. Sen anser jag att det ska vara olagligt att vara maskerad vid demonstration, det visar att man inte är där fredligt. Och sen är extremister fel överallt, extremhögern och extremvänstern borde båda ta och gå hem och få sig en lektion i mänsklighet av sin morsa och bli civiliserade istället.

Daniel Scythe sa...

stajjny

Absolut! Särskilt stadspoliser lär ha varit med om så mycket skit. Det är lite det som det handlar om. Många av de som blir dåliga poliser har säkert varit bra poliser från början. Dokumentationen ska inte bara användas för att sätta dit eller fria poliser, i första hand ska de poliser som man märker börjar glida kunna få stöd och terapi.

Maskeringsförbud är problematiskt av flera anledningar.

Dels finns det gamla klassiska argumentet att folk maskerar sig för att inte nazister ska känna igen dem men det är inte främst det jag tänker på.

Sen kan man ju ta argumentet att det blir konstigt om staten ska bestämma vilken sorts kläder folk ska ha på sig. Gränserna för vad som är maskering är heller inte så klara. Om folk har rånarluvor är det ju ganska uppenbart en maskering men solglasögon, mössa, halsduk? Täckande kläder av religiösa anledningar? Clownsminkningar, om folk är utklädda till kända politiker osv. Om man tar ett fungerande reclaim så är det inte helt sällan en slags korsning mellan karneval och demonstration vilket kan leda till konstiga huvudbonader.

Sen har vi även en sådan sak att folk i en del fall maskerar sig för sin arbetsgivares skull. Det borde inte behövas men så är det tyvärr. Det var ju ett gäng kommunalt anställda som demonstrerade mot sin arbetsgivare med påsar på huvudet för några år sedan då de var rädda för att få problem på jobbet.

I vissa fall så kan det dessutom handla om att folk maskerar sig för att de demonstrerar mot någon annan stat. Det kan vara ett hemland där de har släktingar kvar eller dit de kan riskera att skickas tillbaka till. De kan maskera sig för att inte USA eller något annat paranoia-land ska få för sig att de är terrorister. Det finns fredliga svenska skribenter som inte får åka dit till och med.

Det är inte så enkelt att maskering betyder att man inte är fredlig.