söndag 7 juni 2009

Hjälp! Piratpartiet är höger/vänster!

Det finns många som försöker bedöma Piratpartiets politik genom åsikter som de enskilda medlemmarna har, genom selektiv perception ser de sen det de är mest rädda för.

Rick kallar sig ultrakapitalist. Hjälp, det betyder att Piratpartiet är höger!

Amelia tänker skänka delar av sin lön till organisationer som Attac och Ordfront. Hjälp, det betyder att Piratpartiet är vänster!

Sådana slutsatser skulle kanske gå att dra när det kommer till de flesta partier men i fallet Piratpartiet så går det inte just därför att Pp begränsar sina frågor. Piratpartiets politik är dess principer. Piratpartiet är snarare en medborgarrättsrörelse, att rösta på dem i EU-valet är på sätt och vis att inom ramen för valet istället folkomrösta om frågor som de aldrig kommer att låta oss folkomrösta om. Hos Oscar Swartz så hittade jag dessutom länken till artikeln ur vilken DN bara valt att använda sig av begreppet ultrakapitalist trots att det Piratpartiets och Ricks idéer förklaras på ett helt annat sätt än så.

Sanningen är att vissa frågor skapar märkliga sängkamrater. För ett par år sedan gick Timbro och Ordfront ut med en gemensam debattartikel mot FRA. Detta trots att de i frågor om fördelningspolitik står stadigt på var sin sida av skalan. Om någon sagt till mig för några år sedan att jag inte bara skulle skulle rösta på samma parti som personer som Henrik Alexandersson utan även att vi skulle vara medlemmar i partiet så skulle jag väl trott att personen var galen.


Tro mig, vänster/höger har inte spelat ut sin roll men vissa ytterst viktiga frågor följer inte de traditionella skalorna. Både en ekoanarkist och en ekofascist skulle kunna ge pengar till vissa miljöorganisationer. I ett nazistiskt samhälle så skulle man nog kunna se personer ur AFA och Liberati på samma möten. Att använda sig av skalor kan vara ett verktyg men man måste också inse ett verktygs begränsningar, du kan inte använda ditt skjutmått för att mäta egenskaperna hos en vätska, du kan inte använda ditt svepelektronmikroskop för att se om din feber har gått ner.

. . . . . . . .

3 kommentarer:

Friheten kostar allt sa...

Jag har kanske lite intressant läsning för dig på min blog

friheten kostar allt

Friheten kostar allt sa...

frid broder

Daniel Scythe sa...

Friheten
Jag ska kolla den