söndag 14 juni 2009

Den enes död - den andres bröd

Det är så här det går när grundläggande samhällsfunktioner ska bli vinstdrivande. När folks sjukdomar blir reducerade till smörjolja för det kapitalistiska maskineriets kugghjul.

Visst lät det imponerande gammelvänster? =)

Nä, men seriöst, DN håller på att granska privatiseringen av vården i ett antal artiklar, här och här bland annat. Det handlar om hur det uppkommer fel i systemen vilket leder till onödiga samhällskostnader då de gärna tar in billiga patienter i onödan. Man har tidigare nåtts av nyheter som tar upp en rad exempel på hur vården blir osäkrare för patienterna vilket jag har skrivit en del om här.

De ställer sig dock inte den grundläggande frågan: Kan det överhuvudtaget gå på något annat vis när man privatiserar saker som vård? Är det inte något som håller på att gå väldigt snett när man försöker driva ett samhälle som ett företag?
Är det meningen att vi ska ses som människor eller nöjer vi oss med att ses som samhällets kunder, produktionsenheter och handelsvaror?

Det är inte samhällsnyttan som ligger till grund för de här besluten. Problemet är att de som beslutar är marknadsfundamentalister. Det hjälper inte av försöka justera fram och tillbaka i maskineriet när man försöker använda sig av fel sorts maskin från början.

Andra intressanta inlägg om det här
J.N Viktor...

Inga kommentarer: