tisdag 30 juni 2009

Nya TPB, kan en fenix resa sig ur ruinerna av deras punkighet?

Försäljningen av The Pirate Bay, tja, vad ska man säga. Jag kan i varje fall säga att det är spännande. Jag väljer att skriva det här utifrån att försäljningen går igenom även om jag inte riktigt har grepp om hur det ligger till med den saken.

Det spekuleras en hel del i att TPB-killarna bara var ute efter att tjäna pengar. Jag tror absolut inte att så var fallet för i så fall har de varit långt ifrån taktiska och mycket av det de gjort skulle vara svårt att förstå i sådant fall. Nä, det här handlar om glada aktivister. Jag kan dock tänka mig att de var extremt trötta på att driva TPB på samma sätt vid det här laget.

Är det här en förlust eller inte? Tja, det är svårt att säga. För det första står och faller inte piratkopiering på något sätt med TBP. TPB var flaggskeppet men tekniken går vidare. Vem vet, det nya TPB kanske kan fungera. I så fall har vi faktiskt mycket att vinna och förmodligen ganska lite att förlora då det förmodligen kommer andra illegala ersättare som kan fortsätta att sätta press på de legala alternativen.

Det krig som har bedrivits nu har ju dessutom inget egenvärde heller. Det var inte piraterna som ville ha kriget. Ifall det här sköts bra så kan det vara de stora aktörernas sista chans att komma ur det hela något så när helskinnade. De är fega kräk men jag hoppas att de inser att de inte bör motarbeta detta. Något måste ju hända på den här fronten för att världen ska komma vidare i den här frågan. Sättet som de behandlar sin konsumenter på är hemskt och sättet de behandlar sin kreatörer på med. I längden ska nog konsumenter och producenter lättare kunna mötas vid sidan av bjässarna. Kriget är dock inte över ännu, upphovsrättsmaffian fortsätter att skörda sina offer. Det finns naturligtvis en risk att det här kan göda den delen av maskineriet. Pengarna från försäljningen verkar ju gå till intressanta projekt och kan komma att behöva väl.

Det finns en förlust dock. TPB kommer aldrig att vara lika punkigt igen. Vissa som känner att de investerat mycket engagemang i TPB kan nog tycka att det känns lite trist på det sättet, oavsett om nya TPB blir fantastiskt. Man kan älska Google, deras produkter och deras inställning men skulle man vilja ha en Google-tröja eller skriva hyllningslåtar till dem? Nja, knappast.


Vem vet, en dag kanske Pontén sitter där och dricker öl med TPB-gänget och skrattar över gamla minnen från kriget precis som gamla spioner från öst och väst gör nu.

AB AB AB AB DN DN DN DN SvD SvD IDG

Inga kommentarer: