torsdag 25 juni 2009

De kroppsliga gränsposteringarna

Det kom två nyheter ungefär samtidigt som båda pekar på de välbevakade sexuella gränserna som löper fram och tillbaka över kroppen. Det finns ju ekonomiska gränser också vilka bland annat hävdar att tänder inte är en del av kroppen och därför inte ska innefattas av den vanliga sjukvården trots att problem med tänder kan innebära livsfara i vissa fall och åtminstone djupt påverkar livskvalitet men det är en annan dumhet som jag inte hade tänkt att skriva om nu.


Den första nyheten handlar om bröst och då kvinnors sådana. Det har nu beslutats att samma regler ska gälla för både kvinnor och män vad gäller badkläder i Malmös simhallar. Det är ett ovanligt framsynt beslut men jag tycker att den borde tas principiellt i hela landet. Där det är tillåtet för män att visa bröstvårtorna borde det även vara tillåtet för kvinnor att göra det.
Intressant att se skillnaden i argumenten för och emot i Aftonbladet. De flesta argumenten för beslutet utgår från breda rättvise- och frihetsargument medan de flesta argumenten mot handlar om hur enskilda personer uppfattar det. Ett av de roliga argumenten mot var en kvinna som tyckte synd om de män som tänder på bröst och skulle få erektion i simhallen. För det första så kan man inte anpassa allt efter vad någon kan tänkas få erektion av med tanke på alla prylar som folk kan tända på och för det andra, om någon man vet med sig att han kan få erektion av brösten och inte kan leva med att det syns så får han väl ta en sväng in på dass innan han går ut i basängen, svårare är det inte.


De andra nyheten om de sexuella gränserna på kroppen handlar om att polisen avslöjade bordellverksamhet. Det rörde sig alltså om massagesalonger där de under behandlingen erbjöds extra genital massage. Nu vet jag inget om under vilka arbetsförhållanden de anställda jobbade men rent generellt är det intressant. När alla andra kroppsdelar masseras för att det är skönt och släpper spänningar så är det fullständigt legitim verksamhet men när man når fram till genitalierna så handlar det om ett allvarligt brott oavsett om det går att visa upp några brottsoffer eller inte.

Uppdatering:
Det har framkommit mer graverande uppgifter om bordellverksamheten som skiljer sig från den mer avskalade artikeln som jag utgick ifrån. Jag tycker dock fortfarande att det är en principiellt intressant fråga även om det här uppenbarligen inte verkar vara något bra exempel att utgå från för en sådan diskussion.

Inga kommentarer: