Ni har väl läst H.G. Wells bok The Time Machine så ni vad som händer om en stor del av befolkningen går under jorden? OK, inte det, sett filmen? Tja, kolla här annars.
Nä, men seriöst, DN skriver om hur allt fler gör sig osynliga på nätet på grund av all övervakning som sker. Osynlighet är det nya svarta. Själv är jag fortfarande ack så ohippt synlig i allt jag gör.
Det finns många som tar upp det där med att praktiserande pedofiler och riktiga brottslingar har lättare att dölja sig i mängden när så många gör sig osynliga och hur det här visar hur övervakningslagarna inte får någon annan effekt än att den del av befolkningen som inte döljer sig blir ännu mer förföljda och att samhället då tar till ännu hårdare lagar vilket gör att ännu fler döljer sig osv.
Jag funderar dock på hur det här påverkar synen på staten. Folk har i Sverige haft en syn på staten som något gott, någonting som är där för att hjälpa dem. I takt med att staten nu gör allt mer för att övervaka och kontrollera vanliga medborgare samtidigt som den faktiskt gör allt mindre för att hjälpa folk så kan nog det komma att ändras allt mer på gott och ont.
Som frihetlig så kan jag ofta tycka att folk är väl okritiska till makten. Man ska absolut inte låta den komma undan med att inte granskas och kontrolleras för makt korrumperar vilket så klart inte gäller bara staten, det gäller även företag och eftersom pengar ger stor makt i dagens samhälle... tja, dra era slutsatser.
Ur statens synvinkel så måste det väl dock ses som mer eller mindre enbart negativt om folk inte litar på den.
Om den här utvecklingen fortsätter så kan jag tänka mig två möjliga scenarion.
En av dem är att både staten och befolkningen faktiskt lär sig något av det här. Staten inser att den faktiskt måste förtjäna vår tillit och samarbetsvilja och befolkningen lär sig att ha ett kritiskt och lagom respektlöst förhållningssätt till folk och institutioner med makt. Staten ska ju faktiskt tjäna oss och inte tvärt om. Staten ska mer eller mindre vara befolkningens samordnande och verkställande organ.
Ett annat scenario är att staten inte lär sig någonting utan blir än mer förtryckande och i än större utsträckning ser sig som näringslivets verkställande organ. Folk köper bilden av sig själva som brottslingar och ser sig som stående utanför samhället. De känner att det är meningslöst att försöka påverka staten och koncentrerar sig istället på att ha så lite som möjligt med den att göra. Folk döljer sig och håller huvudena nere för att inte dra uppmärksamhet åt sig själva i takt med att både staten och näringslivet (inte minst i sin form av arbetsgivare) i glatt samförstånd försöker kartlägga oss mer och mer vilket även leder till att fackföreningar och folkrörelser får allt svårare att organisera folk.
Jag har skrivit framtidsscenarion mer inriktade på upphovsrätten här: Tre vägar för samhället
The only power any government has is the power to crack down on criminals. Well, when there aren't enough criminals, one makes them. One declares so many things to be a crime that it becomes impossible for men to live without breaking laws.
Ayn Rand
För att väga upp lite på höger/vänsterskalan efter det citatet:
I am truly free only when all human beings, men and women, are equally free. The freedom of other men, far from negating or limiting my freedom, is, on the contrary, its necessary premise and confirmation.
Mikhail Bakunin
lördag 20 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar