onsdag 3 juni 2009

Etablissemanget står frågande när Piratpartiet växer

När inte pressveteraner som Lena Mellin eller erfarna kappvändarpolitiker förstår hur Piratpartiet kan bli så stora så visar de bara hur mycket Piratpartiet behövs. När vande de sig så vid övervakningssamhället att de inte längre ser det?

Lena Mellin skriver om Piratpartiet att ”detta parti stöds just nu av 6,7 procent av väljarkåren, enligt Novus Opinion. De är större än exempelvis de båda regeringspartierna Centern och Kristdemokraterna. Det är svårförklarligt, närmast obegripligt.

Vad hon istället borde fråga sig är ”Hur kan vi ha låtit samhället gå så snett i de här frågorna att 6,7 procent av väljarkåren väljer att rösta på Piratpartiet?”.

All heder åt de partier som har ett bra hyggligt program i sådana här frågor så som Vänsterpartiet. Tyvärr har ni inte lyckats föra fram de här frågorna i ljuset, jag önskar att ni hade det.
Piratpartiet har dock lyckats ganska bra redan genom att lyckas få ut de här frågorna, inte bara i svensk media utan, vilket är väldigt viktigt, även i andra europiska länders media. Att få folks uppmärksamhet är dock bara första steget, den stora kampen består i att vända utvecklingen.

Lena Mellin har dessutom inte förstått bredden av frågorna. Hon påstår att allt handlar om internet. Det här är mycket större än så. När det kommer till patentlagstiftningen till exempel så finns det viktiga saker som läkemedelspatent, patent på utsäde och patent som försvårar satsningar på grön infrastruktur. Massor av de frågor som Piratpartiet hävdas inte ha någon politik runt är dock kopplade till Piratpartiets frågor. Vård, skola, miljö och så vidare, allt kringskärs och regleras av upphovsrätt och patentlagar. Dessutom handlar Piratpartiets politik om möjligheterna för folk att kommunicera kring de frågor som Piratpartiet inte har på agendan. Demokrati, medborgarrätt och insyn är viktiga i alla politiska frågor. När de talar om att det bara är två procent av frågorna i EU som Piratpartiet har något intresse av så verkar de inte ha förstått det här.

Förklaringen blir alltså den gamla vanliga. Man reducerar folks engagemang till att bara bli en fråga om skicklig PR. Jag förstår om man blir så cynisk av att ha studerat det politiska spelet under en längre tid i ett samhälle där den politiska eliten allt mer fjärmar sig från befolkningen och där de flesta politiska partier har en tynande gräsrotsrörelse med få eller oengagerade medlemmar.

Lena Mellin avslutar det hela med att ifrågasätta huruvida folk förstår hur begränsat Piratpartiet är. Hon antyder alltså att vi är okunniga och lurade. Det känns som att Lena och för den del större delen av massmedia bara får sin information från varandra och från uttalanden från det politiska etablissemanget. Om de följt med det allra minsta i de diskussioner och det gemensamma sökandet som sker i bloggar och forum på nätet en tid så hade hon kanske förstått bättre. I och med att större delen av massmedia tydligen har förstått att engagemanget för internet är stort bland de som röstar på Piratpartiet så borde de också ha förstått att det är på nätet man ska söka ifall man verkligen är intresserade av att förstå hur de som tänker rösta på Piratpartiet tänker.

Jag vet hur jag kommer att rösta.

. . . . . .

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vet en bok av Tom Clancy där hjälten, Jack Ryan har blivit president i USA. Hans stabschef försöker förklara för journalisterna hur den nye "chefen" funkar.

"Ni är så vana att läsa mellan raderna och att hitta vad som döljer sig bakom ett uttalande att ni har glömt hur man gör när man lyssnar."

"Du menar att vi behöver inte analysera vad han säger för att han säger det rakt ut?"

(Mitt minne av boken, var ett tag sedan jag läste den.)

Tycker detta är som läget PP befinner sig i nu. Alla tittar i den gamla "ordboken", försöker hitta gömda meddelanden och får därigenom fel "översättning" av vad PP säger.

Hanse, (PP)

Dennis Nilsson sa...

Bra talat!

Vi befinner i en tid motsvarande nar samhallet omvandlades fran bonde samhalle till industrisamhalle.

Björn Felten sa...

Men Lena Mellins 2% är ju jättemycket. Med 736 MEP:ar innebär ju det jobb för 15 stycken. Och det åtar vi PP:are att fixa med ett par tre personer. Det kallar jag hushållning av resurser...

Beelzebjörn sa...

Jag tror personligen inte att ABs journalister är korkade. Envisas de med att rabbla "enfrågeparti" som ett mantra, är det för att de har ett syfte med det. Det behöver inte vara en nattsvart konspiration, utan handlar snarare om att provocera och väcka debatt.
Precis som bloggare snabbt märker att deras kommentarsfält blir väldigt aktiva när de skriver om PP, märker även gammelmedia hur deras internetupplaga blir mycket välbesökt när de skriver såhär.

Niklas Kolhammar sa...

Själv tror jag att er kritik och ert alternativ till just läkemedelspatent kommer att bli Piratpartiets dödgrävare. Det är nämligen en fråga där ni frångår er annars någorlunda neutrala integritetsskyddarpolitik, framför en rent ut sagt vänsterextrem positionering (och dessutom är argumenten så otroligt dåligt underbyggda).
I princip alla större liberala opinionsbildare som antingen stödjer er eller är positiva till er, är kritiska till er i just denna fråga.

Dani Scythe sa...

Anonym
Det är en bra liknelse. Journalisterna har svårt att klara av när ett parti säger att på de här punkterna är vi pålitliga och på de här punkterna är vi det inte. De är vana vid partier som säger sig vara pålitliga på alla punkter och sen har man svårt att veta på vilka punkter detta verkligen stämmer.

Dennis
Tack! =)
Jo, vi lever i intressanta tider, hoppas att den nya tiden blir bra.

Jag vet inte om jag är för trött för att riktigt hänga med på din matematik men jag håller med om att 2 procent lär kunna erbjuda massor av jobb.

Beelze
Tja, det är möjligt, jag vet inte exakt hur journalisterna tänker. Det känns dock lite störigt. Jag ser nog hellre att de har en agenda även om den är en annan än min än att de säger saker de inte tror på bara för att provocera. Man kan ju vara provokativ utan att göra bort sig med flit. Det är ju en sak att dra fram negativa saker i ljuset, det är ju en annan att skriva mot bättre vetande.

Niklas
Tja, jag tycker att det är en logisk konsekvens av de övriga åsikterna att även ifrågasätta hur läkemedelspatent fungerar men så skulle du nog kalla mig vänsterextrem också =)