tisdag 16 juni 2009

Var valet en kupp eller är det en kupp vi ser nu?

Omvärlden bör vara väldigt försiktiga i sina slutsatser kring vad som sker i Iran just nu. Vi vet faktiskt inte om det förekommit valfusk eller inte.

Vad vi vet är att Iran på många sätt är en diktatur. Det är Väktarrådet som har det slutgiltiga rådet och om inte det ändras så kommer inte Iran någonsin bli speciellt demokratiskt. De har dock ett ganska komplicerat stadsskick då de har demokratiska inslag i det. Jag har skrivit mer om det här: Som vanligt väl valda nyheter från Iran

Trots att det stör västvärlden mycket så är faktiskt inte Ahmadinejads seger helt otrolig. Det vi ser i media är hur Teherans invånare protesterar men det är inte där som Ahmadinejad har sitt främsta stöd. Hans stöd kommer från mindre städer och från landsbygden då han har fördelat mycket av landets resurser till de fattiga, detta till den grad att landets ekonomi går på knäna enligt vissa bedömare. Det gjordes en omfattande opinionsundersökning som gjordes i Iran innan valet där Ahmadinejad ledde över Mousavi även om det fanns många osäkra. Rapporten går att läsa hos Terror Free Tomorrow

Det cirkulerar uppgifter om att folk inom det iranska inrikesministeriet har läkt det verkliga valresultatet och de siffrorna känns mer otroliga då de placerar Ahmadinejad först på tredje plats med Karroubi som näst populäraste kandidaten detta saknar helt stöd i den tidigare undersökningen.

Vad jag säger är alltså att själva valresultatet mycket väl kan vara korrekt.

Så, vad hoppas jag då kommer hända nu? Om de här protesterna leder till att Väktarrådet till slut blir av med sin makt och en större demokrati införs så spelar vem som egentligen vann av kandidaterna mindre roll för mig, vinten är ändå större demokrati. Om Väktarrådet behåller all sin makt så hoppas jag dock att den kandidat som verkligen fick flest röster får posten som president, vare sig det var Ahmadinejad eller Mousavi.

Vi bör i vilket fall inte dra för förhastade slutsatser då USA, Europa och Israel har intressen i ett byte av president.

Svd SvD Aftonbladet DN Expressen

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/14/andlighet-och-ekonomi

Dani Scythe sa...

Krax
Inte för att jag riktigt förstår varför du postade den där länken som kommentar här annat än för att göra reklam för ditt inlägg.
Sure, Väktarrådet är religiöst men annars ser jag inte mycket koppling mellan inläggen.

Jag tror att ditt problem när du skriver inlägg och postar länkar är att du förmodligen tänker fler steg än du skriver. Det blir inte så pedagogiskt då du i så fall bara får med folk som redan tänkt som du gör. I det inlägget du har länkat till så kanske du skulle ha nöjt dig med ett ämne. Ett inlägg om religion och sekularisering och ett inlägg om ekonomi ur ett andligt perspektiv. Då naturligtvis med alla tankesteg som behövs nedskrivna. Idéerna i sig tycker jag inte det verkar vara något fel på men resonemanget blir lite rörigt på samma sätt som att det inte är uppenbart hur du tänkte när du kopplade det du skrivit till det jag skrivit.