söndag 29 november 2009

Kill them all and let God sort them out

Regeringen fortsätter på den inslagna vägen, att använda jakten på några fuskare som ursäkt för att försämra för breda lager av befolkningen, som vanligt handlar det ju om redan utsatta delar av befolkningen.

I det här fallet handlar det om sjuk och föräldrapenningen. Den ska inte längre beräknas efter förväntad inkomst utan beräknas efter vilken inkomst personen har haft en period innan sjukperioden.

Jag kan förstå vad det är de säger sig försöka komma åt. Det finns folk som utnyttjar det system vi har idag. Mest uppmärksammad är kanske Thomas Möller, ex-president för svenska Hells Angels. Jag skrev om det fallet för lite mer än ett år sedan:

"Thomas Möller, ex-president för Hells Angels lever tydligen lyxliv i Sydafrika genom diverse skumraskaffärer och som grädde på moset kammar han hem 200000:- om året i bidrag från Försäkringskassan.

Nu väntar jag bara på att folk ska dra fel slutsats av det här.

Jag tror att en massa personer nu kommer att ropa på hårdare regler och säga att systemen i Sverige är slappa och att alla som vill kan få ut hur mycket bidrag som helst. En del kommer att säga så för att de verkligen tror att verkligheten ser ut så och andra kommer att säga det av politiska skäl trots att de vet bättre. Ni vet hela den här det ska löna sig att arbeta så därför måste vi sparka på de som ligger-grejen.
Sanningen är snarare att många som skulle behöva mer stöd inte får det och de mest utsatta är oftast inte de som är bäst på att kämpa för sin sak.

Slutsatsen man kan dra av det här är istället att oavsett hårda regler så kommer vissa starka individer att kunna utnyttja systemet till deras fördel oavsett vilket system det än är, åtminstone alla de system som har prövats i större skala i världen. Den som redan har stora resurser kan lätt skaffa sig mer. Det gäller allt från mäktiga gangsterledare till mäktiga företagsledare (och ibland är skillnaden där emellan mest en fråga om PR) och det gäller även mäktiga politiker.

Så sätt gärna dit Thomas Möller men låt inte de utsatta lida ännu mer på grund av ännu ett bevis på att de starka kan roffa åt sig och utnyttja. Använd inte vad de med makt kan göra som en ursäkt för att sparka på de som endast har vanmakt."Nu har de dragit fel slutsats. Det är som att atombomba djungeln för att bekämpa malarian. Bekämpa fuskarna genom att rycka undan mattan för de som verkligen behöver hjälp. Kill them all and let God sort them out. Släng den häxeri-anklagade i sjön, flyter hon så bränner man henne, drunknar hon så var hon oskyldig.

Det genomskinliga är att de endast använder ursäkten att de jagar fuskare för att slå neråt, för att sparka på de som redan ligger. Man använder ju inte samma retorik för att komma åt skatteplanerare, folk som pumpar in sina höga löner i företag som sen äger deras dyra villor osv. Ifall inga bidrags och försäkrings-fuskare hade funnits så hade alliansen behövt uppfinna dem för att ha en ursäkt för att genomföra den politik de vill genomföra.

Scaber Nestor JN

Inga kommentarer: