söndag 15 november 2009

Follow the money

Många i Sverige får det sämre när välfärden gröps ur, klyftorna ökar, anställningarna blir osäkrare osv. Samtidigt går nu SD framåt i en opinionsundersökning så som rasism och intolerans alltid ökar i svårare tider, inte minst om folk inte har något annat att sätta sitt hopp till.

Politiker och massmedia har nämligen gjort ett bra jobb med att utmåla utvecklingen (avvecklingen) i samhället som något absolut ofrånkomligt, mer som en naturkraft än en medveten ideologisk plan och alla drömmar om en annan politik utmålas som totalt orealistiska. De ekonomiska medlen centreras allt mer men rikedom är ett relativt begrepp, för att någon ska bli rikare så behöver någon annan bli fattigare.

Till och med om vi fantiserade fram ett samhälle med oändliga resurser, ett ekologiskt system som tål vad som helst och en evigt expanderande marknad där alla har möjligheten att få det materiellt bättre hela tiden så skulle folk i botten kunna få det sämre ifall de rika tilläts bli rikare snabbare än vad resten av samhället utvecklades. Ni har väl spelat Monopol? Det här görs naturligtvis värre av att förväntningarna hela tiden ökar eftersom det krävs för att hålla igång konsumtionssamhället. Det räcker inte med ett mål mat om dagen för att folk i vårt samhälle inte ska bli olyckliga.

Den marknadsliberala hegemonin döljer dock detta faktum, folk märker att deras pengar försvinner men de förstår inte vart de tar vägen. De rika har en medial och politisk cloaking device.

Som ett brev på posten får man då att de börjar titta misstänksamt på sina grannar. Det kan liknas vid att du sitter i ett slutet rum tillsammans med två synliga personer varav en som du känner och litar på, en skål med godis och en osynlig gottegris. När godiset snabbt försvinner ur skålen så kommer ni naturligtvis att börja misstänka varandra för att ha ätit det och främst personen ni inte känner.

Detsamma händer i samhället, det hände judarna i Tyskland och nu händer det invandrarna i Sverige. Jag vet inte om det överhuvudtaget går att undvika rasism utan ett rättvisare samhälle då de rika i princip behöver den här typen av cloaking device för att tryggt kunna bli rikare i ett demokratiskt samhälle. Ärlig upplysning är dock den bästa metoden. De politiska partierna och media måste bli ärligare med hur saker hänger samman. De politiska partier som vill tillåta ökade klyftor i samhället måste vara ärliga med det och förklara för folk varför de tycker att det är en bra idé, de kan inte bära sig åt som om det vore en naturlag att detta uppstår och påstå att de är arbetarpartier. De partier som inte delar de åsikterna måste erbjuda väljarna ett reellt alternativ.
Låt oss tala om ideologier och visioner igen.


Läs även: Fjärde internationalen: När krubban är tom bits hästarna

DN SvD AB Ex

Nu börjar jag bli trött på att bara skriva om fördelningspolitik och rasism, jag måste hitta någon mer renodlad frihetsfråga att bita i igen även om alla de här sakerna naturligtvis är sammanlänkade.

9 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Bra inlägg. Ett samhääle med små klyftor är det bästa för att motverka rasism. Men tyvärr blåser väl det en ganska blå liberalvind över hela Europa.

Daniel Scythe sa...

Tack! =)

Jo, vindarna är ganska blå, på sina håll till och med konservativa men sånt kan ju förändra sig på sikt.

Anonym sa...

Personligen röstar jag på SD, inte för att jag föredrar dem. Utan för alternativet är sämre.

Daniel Scythe sa...

Anonym:

Oj, då måste alternativet för dig ha varit Nationaldemokraterna, Folkfronten/NSF, Nordiska rikspartiet eller liknande.

Anonym sa...

Nej Daniel alternativen var knappast dessa organisationer. Snacka om att vara fördomsfull. Inte undra att ni har svårt att förstå SDs framgångar när ni har sådan bristande kunskap om dess väljare. Farligt att bara omge sig av ja-sägare.

Jag tolerar inga odemokratiska organisationer vare sig på vänsterkanten eller högerkanten.

Så kan en organisation inte ställa sig bakom vad Evelyn Beatrice Hall skrev för länge sedan. Så hör de inte hemma på den politiska arenan.

Daniel Scythe sa...

Anonym:

Du skrev alternativet, inte alternativen. Med andra ord var det ganska uppenbart att du inte talade om alternativen att rösta på utan utvecklingen i landet. Det är förvisso en ganska märklig tanke för mig då Sverigedemokraterna förstärker motsättningarna mellan gamla, nya och blivande svenskar. Jag vet dock att du inte kommer att hålla med mig om den saken. Människor har ett behov av acceptans och ju mer någon känner sig oönskad, ju mer handlar denne därefter. Detta är nog ganska universalt för människor av alla nationaliteter.

Eftersom vad du egentligen menade var uppenbart fast då för mig märkligt så roade jag mig istället att tänka på valmöjligheter som skulle vara sämre alternativ än SD och jag hittade faktiskt inga bland regeringsalternativen även om där finns ganska många som jag inte skulle kunna tänka mig att rösta på.

Jag vet att de flesta sverigedemokrater inte skulle kunna tänka sig att rösta på nazistpartier även om jag är säker på att en del nazister skulle kunna tänka sig att taktikrösta på SD. Taktikröstning sker ju bland de flesta politiska åsikter och då kan jag tänka mig att personer som annars skulle kunna tänka sig att rösta på ett nazistiskt parti istället skulle kunna lägga sin röst på ett parti som SD som har en större chans att komma in i riksdagen.

Anonym sa...

Troligtvis röstar inte Nassar på SD då SD anses för "judevänliga" enligt dem.

Men oavsett så skall ju våra partier representera folket och inte eliten, vilket gör att det är bra att det finns olika alternativ att rösta på.

Det mest lustiga är att tom invandrare röstar på SD. Kan det vara så att de känner att de får allt mindre hjälp av landet med den nuvarande politiken?

Daniel Scythe sa...

Anonym:

Nä, hårt ideologiskt övertygade nazister skulle nog inte rösta på SD eftersom SD inte för en antisemitisk politik även om vissa medlemmar har slirat på den punkten och missat vilka folkgrupper det är OK att offentligt vara emot.

Däremot så finns det säkert många personer som skulle kunna rösta på nazister för att de tycker illa om invandrare utan att för den skull lägga så stor vikt vid konspirationsteorierna om judar. Samma personer skulle nog i det läget kunna taktikrösta på SD.

Jag har inte studerat frågan om invandrare som röstar på SD så jag har inte något direkt svar på vad det beror på men det finns ju även homosexuella nazister och Jackie Arklöv var ju inte direkt någon lintott och det finns fattiga nyliberaler. Den mänskliga mångfalden är fascinerande.

Anonym sa...

Det finns invandrare som anser att tar vi in fler så får de som är här ännu mindre hjälp. Och på den punkten håller jag med dem. De etablerade partierna är mer intresserade av att ta in folk och känna sig duktiga än faktiskt göra något konkret av situationen.

Hade de lyckats med integrationen så hade SD inte kunnat hämta så många röster för det hade inte varit varit en valfråga. Just nu finns det ett gigantiskt missnöje med den nuvarande invandringspolitiken, men inga vågar prata om det offentligt för de blir stämplade som rasister av samhället. Därför säger pratar enbart vad de tycker om saken hemma vid köksbordet. De invandrare jag är kompis med är ofta betydligt mer frispråkiga eftersom de inte blir stämplade som rasister när de uttrycker sitt missnöje med den nuvarande politiken.

En alternativ kunde ju vara att ha folkomröstning i frågan. Så kan inget enskilt parti dra nytta av det.