fredag 20 november 2009

Ännu en attack mot LAS

LAS attackeras ständigt och en intressant sak är att argumentet som oftast förs fram är att det är ett hinder för de svagaste, detta argument används oftast då av just personer som sällan tycks värna om de svagaste i andra lägen.

När det argumenteras för att LAS komplicerar för små företag så brukar motargumentet vara att det finns så mycket undantag att LAS aldrig är något problem nu för tiden och det har nu de som hatar LAS börjat använda för sin sak, det är ett nytt drag. Först försvaga LAS och sen ge det nådaskottet. Lurigt!

Behöver jag säga att jag inte heller är något fan av att minska fackens rätt till stridsåtgärder.

2 kommentarer:

Jenny sa...

Jo fast LAS skapar ju en massa problem just nu. Inte minst i kommunen. jag själv blev LAS:ad för ett år sen men tycker ändå att den borde ändras eller tas bort helt. LAS-listorna är oändligt långa och kommunen som har oerhörda besparingskrav tvingas tillsvidare-anställa människor som jobbat hos dem som vikarier under en längre period. Dessutom gör lagen det omöjligt för cheferna i praktiken att anställa eller behålla människor utifrån kompetens och faktiskt arbetsvilja. Man kan gå runt och inte göra ett förbannat dugg bara man har sina LAS-dagar i ryggen medan de finns många med massor utbildning och kompetens som får gå om de inte har tillräckligt med dagar. Nej, ändras behöver den definitivt!

Daniel Scythe sa...

Nja, det finns ju stora möjligheter att frångå turordningsreglerna som det är och det är möjligt för arbetsgivarna att ge de med högre kompetens, i de fall de inte redan är undantagna från turordingsreglerna på grund av kompetensen, olika arbetsuppgifter som gör att de blir undantagna. Jag ser det inte som något negativt att man inte kan ha människor som vikarier i all evighet.

Jag har skrivit en mer utförligt om den här frågan här http://danielscythe.blogspot.com/2009/11/det-finns-faktiskt-en-anledning-till.html

Jag delar inte dina åsikter men det är bra att du är konsekvent nog att tycka illa om LAS trots att den räddat dig.