fredag 27 november 2009

Att släcka eld med bensin

Mona Sahlin har nu gjort ett utspel om ett blocköverskridande samarbete för att inte SD ska kunna bli vågmästare. Det vore ju som att försöka släcka eld med bensin. De borgliga partier hon främst tänker på är C och Fp. Centern är inte samma parti som S har samarbetat med förr, de har i princip ingen politik utom nyliberalismen nu för tiden och det är dessutom knappast socialliberalerna som är tongivande inom Folkpartiet i dessa dagar.

Samtidigt verkar ändå alla förstå det farliga med det här.

"Fredrik Reinfeldt vill inte ha en blocköverskridande koalition. Han menar att det skadar demokratin.

– I flera länder har vi sett hur extremistpartier vuxit när det uppfattats som att alla andra sätter sig i samma båt och man tar bort konflikterna ur politiken, säger Reinfeldt till DN.

Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet, som forskar om främlingsfientliga partier i Europa, håller med.

– Det gäller att hålla fast vid den grundläggande konflikten i Sverige som är mellan höger och vänster. Om man skapar en blocköverskridande allians så gynnar det Sverigedemokraterna, säger Demker.

– Det här visar erfarenheterna från resten av Europa; man får en situation med etablissemangspartierna mot antietablissemanget.

Mona Sahlin säger att hon håller med Demker om att det vore fel att nu besluta att det ska bildas en ”gigantisk koalition”.

– Men om man efter valet försätter sig i en situation där man blir beroende av Sverigedemokraterna kommer de att växa och växa, säger Sahlin."


Så, det här utspelet är alltså bara dumt på så många olika plan. Det är dumt när det kommer till att bekämpa Sverigedemokraterna, det är dumt när det kommer till folks tilltro till demokratin och det är dessutom dumt ifall Socialdemokraterna vill framstå som ett stabilt alternativ då detta bara skapar mer osäkerhet om vad de egentligen står för. Tidigare hattande kring vilka de skulle samarbeta med skadade ju dem. Det vore bra om Mona Sahlin började tänka efter före, hon kan fundera på de här sakerna privat men inte i media, den dagen den sorgen helt enkelt.

Det är långt till valet. Vad som krävs nu är att inte alla trängs i mitten utan visar på olika tydliga politiska alternativ. SD är faktiskt inte inne i riksdagen ännu, de har ingen vågmästarroll, se nu till att det finns viktigare saker för folk att rösta om än vilken hudfärg deras grannar ska ha!


Jag har skrivit om liknande saker tidigare men har tyvärr inte tid att leta fram länkarna just nu, inläggen är dock inte så svåra att hitta.

1 kommentar:

Petter sa...

Om det mot all förmodan skulle bli ett blocköverskridande samarbete innefattande C, då har SAP en medlem mindre och jag övergår återigen till att kalla mig oberoende socialist. Ju mindre mitt parti har att göra med skräcködlan Olofsson, dess bättre.