söndag 29 november 2009

Selektiv arkitektur-fobi

Schweiz har nu röstat för ett förbud mot minareter, det vill säga att ha ett torn i samband med en moské, lite som att ha ett torn på en kristen kyrka.

Politiker från partiet SVP hävdar att minareter är en symbol just för militant politisk islam. Jag kan erkänna att jag inte på något vis är någon expert på islam men jag är helt övertygad om att de bara är ute för att jävlas med muslimer. Som så mycket andra av de här problemen uppstod det här tydligen efter WTC attacken så skulden för det ska läggas både på ett gäng terrorister och på västerländska politiker med Bush i täten som istället för att försöka gjuta olja på vågorna såg till att polarisera världen allt mer för sina egna politiska intressens skull. Vi har alla ett val här. Antingen fortsätter vi den här utvecklingen med allt mer uppskruvat tonläge och ökade motsättningar som följd eller så kan vi börja försöka förstå varandra lite mer.

Det här sätter dock fingret på intressanta frågeställningar kring demokrati. Är det fortfarande ett speciellt demokratiskt beslut när folkviljan beslutar sig för att förtrycka en minoritet?

SvD SvD DN DN AB

12 kommentarer:

Archer sa...

Folkets röst ska väl räknas i en demokrati oavsett om det är omoraliskt eller ej, varför detta konstanta PK.

Mattias sa...

Av dom reaktioner i media och i Schweiz som nu hörs så verkar motståndet mot minaretbyggen och andra eftergifter åt Islam vara befogat. Det talas nu om en utbredd rädsla i Europa för våldsattacker och aggressiva reaktioner från Muslimska länder. Hallå! Borde detta inte vara en varningsklocka om att sätta ner foten ännu mer. Hur kommer det sig att den Muslimska världen alltid reagerar med våld och aggressivitet när den anser sig diskriminerad och "kränkt"? Demokrati och integration - jovisst, tjena.

Daniel Scythe sa...

Archer:

Jag säger inte att man inte ska lyssna på folket, det här var egentligen en upptakt till en djupare teoretisk fundering kring konceptet demokrati. Demokrati är ju inget man någonsin uppnår, det är ju något man kan ha som mål och ledstjärna. Demokrati är ju något relativt. Ta grekerna som uppfann ordet, fattiga män, kvinnor och slavar fick inte rösta vilket ju inte framstår som speciellt demokratiskt i våra ögon eller om vi tar just Schweiz, de var ganska sena med kvinnlig rösträtt, sista kantonen införde det 1990, man måste ju säga att de är mer demokratiska sen dess. Vi kan ju på samma sätt tänka oss en framtid som som skulle kunna tycka att vi är ganska odemokratiska.

Mattias:

Den ursäkten skulle i princip vilket område som helst kunna använda mot vilket religion som helst. Vi kan inte tillåta katoliker, kolla på IRA. Vi kan inte tillåta protestanter, titta på KKK. Vi kan inte tillåta frimurare, titta på P2. Vi kan inte tillåta buddhism, titta på Aum Shinrikyo.

Daniel Scythe sa...

Mattias:

Dessutom, ett muslimskt land skulle lätt kunna säga att den "kristna världen" reagerar med våld, även om de skulle kunnat förstå kopplingen mellan WTC och Afghanistan så är ju kopplingen mellan WTC och Irak ganska obegriplig.

30+ sa...

Förvisso en intressant diskussionspunkt, din sista fråga där. Men glöm inte att även Hitler-Tyskland var resultatet av en demokratisk omröstning. Man röstade helt enkelt bort demokratin.

Daniel Scythe sa...

30+

Tack! Jo, det är en mycket trassligare fråga än vad den först kan verka vara. Nazi-Tyskland är ett intressant och varnande exempel på hur man röstat bort demokrati.
Jag ska nog gå djupare in på det här längre fram.

Jolalus sa...

Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

Daniel Scythe sa...

Jolalus:

Jag kan förstå liknelsen mellan kyrktorn och minareter men det finns väl knappast några seriösa förslag på att man ska riva några kyrktorn för att blidka invandrare. De enda invandrare som skulle bli glada åt det är väl inflyttade norska satanister :)

Enda poängen med att hävda att man ska riva kyrktorn skulle väl vara att se sverigedemokrater och liknande gå upp i limningen men det är ju trots allt inte speciellt svårt att göra ens med seriösa förslag.

Religionsfriheten har funnits bra mycket längre än -68 i Sverige, för svenska medborgare var det en utveckling som höll på mellan 1860-1951.

Anonym sa...

Mattias.. Vad menar du med "hur kommer det sig at den muslimska världen alltid reagerar med våld och aggressivitet"??

Kolla först på västvärlden..Vissa här behöver inte ens känna sig kränkta för att starta krig mot flera länder som innebär död på flera hundra tusen om inte miljoner människor (se iran, irak, afghanistan, palestina, somalia, libanon)

Daniel Scythe sa...

Jolalus:

Jag upptäckte vad man lätt hade kunnat misstänka. Att du helt enkelt tagit samma text och klistrat in den överallt. Det hade varit lättare att förstå ifall det hade varit en bra kommentar till att börja med men det är ironiskt nog alltid de som inte ens kan skriva en enda bra kommentar som dessutom tycker att det är en bra idé att mångfaldiga den :)

Anonym sa...

Här i krokarna (jag jobbar i Schweiz) har man ett problem med att det monteras illegala högtalare i minareterna, vars bönutrop stör befolkningen: http://www.20min.ch/news/dossier/minarett/story/28074553. Det har givetvis SVP utnyttjat.

Daniel Scythe sa...

Anonym 2:

Jo, det förvånar mig inte att de har utnyttjat det där även om det låter som en mindre lokal träta.
Personligen så skulle jag faktiskt inte ha något problem med högtalare i minaret heller så länge som det finns återhållsamhet i volym och längd på det. Man får ju trots allt jämföra det med andra saker som låter mycket på stan som uteställen, gatuunderhåll, byggarbeten, kyrkor, gatumusikanter osv.