fredag 3 oktober 2008

Nu väntar jag bara på idioterna

Thomas Möller, ex-president för Hells Angels lever tydligen lyxliv i Sydafrika genom diverse skumraskaffärer och som grädde på moset kammar han hem 200000:- om året i bidrag från Försäkringskassan.

Nu väntar jag bara på att folk ska dra fel slutsats av det här.

Jag tror att en massa personer nu kommer att ropa på hårdare regler och säga att systemen i Sverige är slappa och att alla som vill kan få ut hur mycket bidrag som helst. En del kommer att säga så för att de verkligen tror att verkligheten ser ut så och andra kommer att säga det av politiska skäl trots att de vet bättre. Ni vet hela den här det ska löna sig att arbeta så därför måste vi sparka på de som ligger-grejen.
Sanningen är snarare att många som skulle behöva mer stöd inte får det och de mest utsatta är oftast inte de som är bäst på att kämpa för sin sak.

Slutsatsen man kan dra av det här är istället att oavsett hårda regler så kommer vissa starka individer att kunna utnyttja systemet till deras fördel oavsett vilket system det än är, åtminstone alla de system som har prövats i större skala i världen. Den som redan har stora resurser kan lätt skaffa sig mer. Det gäller allt från mäktiga gangsterledare till mäktiga företagsledare (och ibland är skillnaden där emellan mest en fråga om PR) och det gäller även mäktiga politiker.

Så sätt gärna dit Thomas Möller men låt inte de utsatta lida ännu mer på grund av ännu ett bevis på att de starka kan roffa åt sig och utnyttja. Använd inte vad de med makt kan göra som en ursäkt för att sparka på de som endast har vanmakt.

AB: Thomas Möllers bidrag: 2 miljoner

Inga kommentarer: