söndag 12 oktober 2008

Orimlig lagstiftning

Läste i Aftonbladet om att en 39-åring i Skåne som på grund av sömnproblem odlat sin egen cannabis i trädgården. Några moralens väktare hade då ringt polisen på grund av detta oerhörda brott mot mänskligheten och nu riskerar mannen ett flerårigt fängelsestraff.

För några år sedan hade en kompis till mig sömnproblem och brukade åtgärda detta genom att röka cannabis. Han gick till en läkare angående sina sömnproblem och läkaren sa att denne förvisso kunde skriva ut medicin mot detta men att alla mediciner som fanns att tillgå var skadligare än att fortsatta bruka cannabis.

Personligen brukar jag inga illegala eller ens icke allmänt accepterade droger eller naturmediciner men jag skulle ändå kunna bli påverkad av denna drakoniska lagstiftning eftersom polisen har rätt att när som helst stoppa folk och tvinga med dem till polisstationen för provtagning när de behöver fylla sina kvoter. Det har hänt mig när jag gått omkring i vårt bostadsområde och det har hänt kompisar som har varit på festival. Att sticka ut lite vad gäller utseende hjälper förstås inte där.

Det finns dock ett riktigt skräckexempel som jag vill att alla ska känna till.

MS-sjuka Susanne Eriksson hörde talas om att cannabis kunde hjälpa vid hennes sjukdomstillstånd så hon bestämde sig för att försöka och fann också att hon blev mycket bättre. Det här är ingen flummig hippieforskning utan det finns en medicin som heter Sativex vilken bygger på cannabis, den är tillåten i tex Kanada och Storbritanien men inte i Sverige. Hon började därför att odla egen cannabis och där hade historien kunnat sluta men in i historien kliver åter igen moralens väktare.
Någon ringer polisen, Susanne häktas, sitter 37 dagar i häkte där det trasslade till sig med hennes bromsmediciner vilket förvärrade hennes sjukdomstillstånd, hon dömdes sen till ett års fängelse, vi pratar här om en männsiska som inte ens kan gå på toa utan hjälp, hennes smärtstillande mediciner är narkotikaklassade vilket inte är något de brukar tillåta på fängelser. Att hon använde cannabis ur medicinskt syfte ansågs som en försvårande omständighet snarare än en förmildrande då det ansågs att hon skulle återfalla i "missbruk".
Jag vet inte riktigt hur det gick med lägenheten, sist jag läste om den så vägrade Soc att betala hyran under fängelsevistelsen vilket då skulle göra henne hemlös också.

Aftonbladet: Sömning skåning odlade cannabis
Expressen: Ett övergrepp
Expressen: Smärtlindring värre än babymisshandel?

Dokumentär: http://thepiratebay.org/torrent/4411775/MS_Patienten


Själv klrarar jag mig med Valeriana för att sova och håller mig annars till kaffe och två droger som är farligare än cannabis; alkohol och nikotin. Jag anser inte att staten ska jaga folk för saker de gör mot sig själva och jag skulle inte bli det minsta orolig ifall jag hörde att en kompis rökte på ibland men skulle kunna bli det ifall jag hörde att kompisen rökte på varje dag på samma sätt som att jag skulle bli det ifall jag hörde att en kompis drack alkohol varje dag.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

Faktum är att man sover sämre när man röker. Du faller inte in i "djupsömn" som det heter och det är t.ex. därför du inte drömmer när du är du har tagit ett bloss och går och lägger dig.
Däremot somnar du enklare och därav känns det som om att det "hjälper".
Annars bra skrivet... vi kunder ju faktiskt ha vart lite mer liberala och kanske inte stämplat folk som "narkomaner" för att man tar ngt bloss på ngn efterfest ibland. men men... thats life... eller, Sverige rättare sagt.

Ha de fint!

Daniel Scythe sa...

Tack! =)

Vad gäller exakt vilken effekt cannabis har på sömnen är mer än vad jag vet så det ska jag inte uttala mig om. Det är nog ingen universalmedicin men inom de områden där det faktiskt funkar så bör vi inte bortse från dessa bara för det omöjliga målet att få det narkotikafria Sverige som vårt land jagar till varje pris.

Anonym sa...

Du har säkert rätt i att nikotin och koffein är farligare rent medicinskt, men det som är farligt med cannabis är att du går över en social gräns som är mer tydligt markerad än med de andra drogerna och har du passerat den är stegen mot tyngre droger lättare att ta.

Daniel Scythe sa...

Fast det är en gräns vi själva har skapat eller föreställt oss. Teorin om att cannabis skulle vara en inkörsport är dessutom ganska omstridd, den togs fram genom att man räknade ut hur många användare av kokain som provat cannabis. Samma skulle i princip kunna sägas om nikotin och alkohol i så fall, det är nog väldigt få användare av både kokain och cannabis som inte har provat dem och väldigt många som inte går vidare från någon av dessa till de tyngre drogerna.
Jag tror dessutom att vi gör den risken större med dagens lagstiftning och propaganda. När folk upptäckt att de ljugit om hur farligt cannabis är så är det ju lätt för dem att dra slutsatsen att kokain och opiaters farlighet är starkt överdriven också. Jag tror med andra ord att om det överhuvudtaget finns någon gateway/inkörsport-effekt så är det en som vi själva har skapat med den sortens drogpolitik som vi fortsätter att ha. Farligheten hos alkohol är dessutom inte bara rent medicinsk, du kan kolla en akutmottagning en fredag eller lördag kväll.

Anonym sa...

Vad bra skrivet. Jag lider själv av en kronisk ( smärtsam) sjukdom. I USA hade jag fått medical marijuana för detta men i Sverige? icke. Inte för detta spelar så stor roll, jag bor inte i sverige och i alla de länder jag bott i har det varit helt ok att röka marijuana och tar polisen en och man bara har lite på sig anses det vara "för eget bruk" och inget händer - toppen! :)

Daniel Scythe sa...

Tack! =)
Frågan som alla de som bestämmer reglerna för ett eventuellt användande av cannabis i medicinskt syfte är: "Oavsett vad jag tycker om droger i övrigt, om jag själv blir svårt sjuk, vill jag då kunna ha möjlighet att ta medicin som kan hjälpa mig? Vill jag att mina möjligheter till livskvalitet ska fattas på en vetenskaplig grund eller på grund av ett politiskt mål som är omöjligt."
Det är ironiskt att morfin däremot är lagligt att använda medicinskt trots att det är en bra mycket värre drog på gatan.

Mike The Angry sa...

Michael Fuchs Här..

Min bästa vän Ms sjuka Susanne Eriksson fick sitt liv och hälsa förstört av våran Fucking lagstifning som verkar vara ihopsatt av ett gäng pedofil stofil med seriös rektumklåda och B vitamin brist.

Jag fuckar den korrupta partiska fashist lagen och politikerna och deras familjer F U ALL Landförrädare...

Förlåter er aldrig era passiva skrivbordsmördare.

Mördare i kostymer som dödar med lagar och papper.

Fuck you och eran regering(Powerhouse).

Inför direkt demokrati och riv denna lögn.

Ge mig bara en orsak ska jag visa varför någon som inte har och förlora är den man ska akta sig för.

Skit regering lögnare och stofiler hela bunten.

'Perrina' sa...

Bra skrivet och jag håller med dig. Och nu när jag hittat hit lär jag komma åter.