fredag 24 oktober 2008

Radera upphovsrättsskyddade minnen?

Forskare påstår sig kunna radera utvalda minnen hos möss och målet är att använda det här på människor enligt denna artikel. Det görs genom att kontrollera ett protein so kallas för Alpha CaMKII och som endast återfinns i hjärnan. Jag undrar snarare hur mycket av sitt eget Alpha CaMKII som forskarna har råkat manipulera. Målet är att kunna radera traumatiska minnen påstås det.

För det första är jag mycket tveksam till att de ens är i närheten av att kunna göra det och jag tror att folk kommer att kunna bli väldigt knasiga av det här ifall de väl skulle lyckas. Hjärnor är mycket komplexa, om de raderar minnet av en traumatisk händelse, kommer de då kunna radera minnet av att ha påverkats av minnet av denna traumatiska händelse osv.

Nä, jag tror att den som blir utsatt för det här kommer att bli seriöst fucked up och att den enda praktiska användningen skulle vara att få folk att tex glömma traumatiska händelser i form av exempelvis tortyr och övergrepp utförda av länder som har imagen av att vara the good guys och så självklart för att bekämpa upphovsrättsbrott då så klart, riksdagen kommer säkert att klubba igenom att MPAA får börja radera minnet av att ha sett en film olagligt för att tillintetgöra skadan om bara lobbyisterna ber riktigt snällt. Varför stanna där förresten, radera alla tankar och idéer som någon har tagit patent på, då kan man verkligen börja tala om intellectual property.

AB påstår btw att bloggare är sura just nu på grund av antipiratlagförslaget, jag förstår inte vad de menar :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dumma anarkistiska tjuvar !
Om du ser en film tex då kan du sedan gå och tänka på den. Då får inte artisterna/skådespelarna betalt !
Tycker du att det är rätt ? Ska dom inte få betalt?
Upphovsrättsskyddat material som du tänker på är stöld. Iofs så är det ok om du också tänker på reklamen.

Daniel Scythe sa...

Jo, de kanske borde lägga in något DRM också så att man inte kan tänka på en film hur många gånger som helst. This memory will selfdestruct in five seconds.