fredag 10 oktober 2008

Vem utsåg folket till folkets fiende?

Regeringen har nu släppt sin lagrådsremiss angående piratjakt. Den verkar i princip gå ut på att upphovsrättsorganisationer kan gå till domstol och tvinga torrentsidor och liknande att lämna ut IP-nummer till folk som använt tjänsten och sen genom domstolen tvinga internetleverantörer att lämna ut vem som använt ett IP-nummer vid ett visst tillfälle, ett IP-nummer som de fått fram som ovan eller på annat sätt, exempelvis genom att själva ladda ner material från nätet. Sen kan de dra personen bakom IP-numret inför domstol och sätta all den kraft de har bakom sig som stor rik organisation på att krossa personen i en civilrättslig process.

Man kan väl misstänka att de även kommer att göra som de har gjort i USA, pressa personer på pengar eftersom de annars kan dra dem inför domstol och då är det inte säkert att det spelar så stor roll ifall personen är skyldig eller inte med tanke på skillnaden i ekonomiska medel. I sådana processer så tjänar de på att sätta dit folk som bara fildelat lite då det kommer att skrämma upp många andra.

Minns ni vad Fredrik Reinfeldt sa om att tanken inte var att jaga en hel generation unga, tja, det verkar som att det var lika mycket värt som det mesta annat som han har sagt.

Tyvärr kommer väl det här inte få lika mycket uppmärksamhet som FRA-lagen men man kan ju alltid hoppas att varenda person som har en mp3:a av tveksamt ursprung på datorn hemma kommer att skrika högt nu. Reinfeldt har sagt att han ska lyssna på opinionen i den här frågan fast som sagt...

They came first for the Communists,
and I didn't speak up because I wasn't a Communist.

Then they came for the Jews,
and I didn't speak up because I wasn't a Jew.

Then they came for the trade unionists,
and I didn't speak up because I wasn't a trade unionist.

Then they came for the Catholics,
and I didn't speak up because I was a Protestant.

Then they came for me,
and by that time no one was left to speak up.

ComputerSweden: Pirate Bay kan tvingas delta i piratjakten
ComputerSweden: Juristen: "Äntligen!"
ComputerSweden: Piratjägarlagen är klar
DN: Jakt på internetpirater trappas upp
För den som orkar: Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fantastiskt för musiklobbyn att de i framtiden kommer kunna ta hjälp av FRA för att sätta dit terrorister som laddar ned film och musik!

Daniel Scythe sa...

Jo, jag skulle inte vara helt förvånad över en sån ändamålsglidning. Det kommer inte att ske direkt men om folket vänjer sig vid FRA och den här lagstiftningen så kan det säkert ske på sikt.