tisdag 21 oktober 2008

Vem övervakar övervakarna?

Nu har det ju gått flera månader sedan riksdagen klubbade igenom någon ny övervakningslag om jag inte har missat något, vad gör de egentligen för att förtjäna sina höga löner?

Lugn bara lugn, det finns flera förslag på gång för att begränsa den personliga integriteten. Härnäst på menyn är en nygammal lag direkt från det kalla kriget med deras kommunistskräck fast upphottad för att även passa vår nya terroristskräck. Riksdagen ska klubba igenom den imorgon och denna gången lyckades de smyga igenom den ganska effektivt. Den tycks vara ett expresståg till åsiktsregistrering.

Mark Klamberg har skrivit utförligt om den här.

En fråga man kan ställa sig här. Litar du på att makt inte korrumperar, att ändamål inte glider som en hel vaselinfabrik, att övervakarna inte är vanliga människor med sina egna agendor, neuroser och fixa idéer, att det här inte är ännu en pusselbit i ett tusenbitarspussel med ett dystopiskt motiv och att inte sådana här lagar stiftas för att användas så fort det finns minsta ursäkt till använda dem av rädda makthavare och myndigheter som vill berättiga sin budget och att hela vårt samhälle är så fullt av terrorister att det borde utlösas undantagstillstånd redan igår eller har du dina betänkligheter?

DN AB

Inga kommentarer: