måndag 4 maj 2009

Fråga sexarbetarna

Centerns ungdomsförbund vill avskaffa sexköpslagen och jag håller faktiskt med dem i sakfrågan. Det går att läsa om det här: AB.
Jag anser faktiskt inte att politikerna ska lägga sig i under vilka former frivilliga myndiga personer har sex. Lagen är dels moralistisk och den bidrar ju dessutom till att hjälpa de personer som den säger sig finnas till för att hjälpa, tvärt om.

Jag är medveten om vilket känsligt ämne detta är men en intressant läsning i ämnet var boken Porr, horor och feminister av Petra Östergren som faktiskt, hör och häpna, låter de prostituerade själva komma till tals. Oavsett vad du själv tycker i den här frågan så är den ett intressant lästips då man bör försöka ha en bred bild över de ämnen man har åsikter om. Att boken är skriven ur ett feministiskt perspektiv är det som gör den så intressant och trovärdig.

Problemet är dock att det är just de borgliga ungdomsförbunden (även om jag antar att inte kristdemokraterna kommer sälla sig till de andra) som framför de här idéerna. De kommer från en politisk miljö som vill öka klasskillnaderna och skapa ett samhälle med färre skyddsnät.
Om man inte ger alla människor en värdig ekonomisk grundtrygghet och om man inte erbjuder missbrukare vård under omständigheter som de själva kan leva med så kommer många i ren desperation söka sig till prostitution trots att de inte trivs med det eller ännu värre, till den organiserade brottsligheten (ett annat lästips: Svensk Maffia av Lasse Wierup och Matti Larsson, jag läser rätt mycket böcker).

Borgarna pratar mycket om att öka folks valmöjligheter vilket ju låter bra, tyvärr handlar det bara om de privilegierades valmöjligheter på bekostnad av alla andras. Jag är för att folk ska ha valmöjligheten av sälja sexuella tjänster för pengar men då ska alla också ha valmöjligheten att låta bli att sälja sexuella tjänster för pengar och ändå klara sig bra.

4 kommentarer:

Karate slugger sa...

Håller med till viss del, förutom att vuxna ska kunna få ha sex precis som man vill, det kanske inte är så lämpligt att ha sex på en lekplats för att man tänder på offentlig sex..
Det många inte tänker på är precis det du skrev, dom fåtal lyckliga horor som finns tror jag kommer minska och dom olyckliga öka med en friare lag, coolt skägg föresten
:)

Daniel Scythe sa...

Tja, dels så finns det ju naturligtvis en massa undantag. Man måste ju fortfarande respektera andra människor. Har man sex bland folk så blandar man på sätt och vis in dessa i sin sexualitet och de är ju inte nödvändigtvis frivilliga. Det vore inte lämpligt att ha sex när man kör bil heller.
Jag tror tvärt om att de lyckliga kommer att minska och de olyckliga öka med en friare lag då den hårdare lagen har fått trafficing att öka och de prostituerade tappar en massa skydd. Problemet är inte friare lagstiftning, problemet är hårdare samhälle.

Tack, jag gillade det fast det var för jobbigt att hålla det färgat så det är borta sen några månader tillbaka =)

Anonym sa...

I och för sig så har Sveriges nuvarande lag mot sexköp grundat sig på samtal med prostituerade. Jag har för mig att Petra Östergren i Porr, horor och feminister påstår att så inte är fallet, men det påståendet är inte korrekt. I DN debatterades detta.

Den nuvarande sexköpslagen är inte bara framtagen efter intervjuer och samtal med prostituerade utan även den enda lagen som skyddar den prostituerade och gör själva köpet olagligt. Något som skyddar de prostituerade mer än andra lagar. (Och dessutom gjort Sverige mindre attraktivt för trafficking än andra länder)

Visst, jag är värdeliberal (inte ekonomiskt liberal^^) och tycker att sex inte borde vara en stor grej eller ha massa moraliska hinder. Men när man ser vilka det är som blir utnyttjade som prostituerade så kan jag inte vara för ett avskaffande av lagen.

I en utopi (eller verklig framtid) där människor inte har ekonomiskt beroende av varandra som idag, där kvinnan inte nedvärderas så kan jag köpa din argumentation, men vi är inte där idag och det verkar dumt att ändra en lag för att det skulle fungera bättre i ett annat/framtida samhälle.

Daniel Scythe sa...

Jo, jag erkänner att jag är något utopisk och jag ska även erkänna att jag aldrig har pratat med någon som prostituerat sig vad jag vet, strippor är det närmaste jag kommit vilka jag har hamnat i samtal med då de inte var i tjänst kan jag tillägga. Jag har dock lite allmänt svårt för lagar som ska skydda folk från dem själva. Vissa kommer säkert klara sig bättre på grund av lagen medan andra kommer att fara illa på grund av den.
Jag tror att prostitutionen aldrig kommer att försvinna utan det enda vi kan göra är att erbjuda folk frivillig hjälp.
Jag har inte läst den debatten, ska försöka leta rätt på den.