söndag 24 maj 2009

Den heterogena vänstern versus den heterogena högern

DN rapporterar att en folkpartisk valarbetare misshandlades i samband med en manifestation utförd av Nätverket mot rasism. Då jag inte var där så kan jag inte uttala mig om huruvida det gick till exakt så som media rapporterat men jag tänker diskutera det utifrån att så är fallet.

Först och främst, jag tar avstånd från det inträffade. Det skulle inte ens behöva sägas men nu slipper ni skriva kommentarer om att jag inte har varit tydlig på den punkten. Så till ämnet:

Vad många väljer att bortse ifrån är att varken högern eller vänstern är några homogena grupper. Borgliga bloggare plockar billiga poänger genom att skriva om vänstern som om den vore en homgen samling av människor, att så inte är fallet är ju ganska enkelt att förstå om man bara vill göra det. Vänster handlar helt enkelt bara om att man på olika sätt eller i olika hög grad vill fördela samhällets resurser (och oftast makt) jämnare. Bara Nätverket mot rasism består enligt Wikipedia av 90 olika organisationer.

Dock så verkar de som låg bakom den här aktionen göra samma misstag som de borgliga bloggarna när de ser högern som en homogen grupp. Det är en helt annan sak att riva ner Folkpartiets valaffischer än det är att skrapa bort nazisternas klistermärken. Det är en helt annan sak att se en meningsfrände bli fasthållen av en folkpartisk valarbetare än det är att se personen bli fasthållen av en nynazistisk gatukämpe.

När jag läser borgliga bloggar om det här så noterar jag att vissa av dem snarast verkar gråta krokodiltårar över händelsen då det nästan känns som att de ser det inträffade som en fet present till dem, ännu ett tillfälle att gå till attack mot vänstern och att hävda att det inte är någon skillnad mellan autonom vänster och nazister och sen ställa hela vänstern som ansvarig för det inträffade. Ska i så fall hela alliansen anses stå bakom några enskilda folkpartisters dataintrång straxt innan förra valet. Det finns dessutom flera fall av misshandel utförda av moderata politiker, här är ett exempel men det har även handlat om toppolitiker. Ska hela alliansen anses stå bakom detta? Naturligtvis inte.

Sen har jag även sett bloggar som gör en stor grej av det faktum att personen som blev misshandlad var en invandrare. Där de borgliga bloggarna ser en invandrare såg nog personen helt enkelt en människa. Om personen som utförde misshandeln anser att det är vettigt att misshandla meningsmotståndare så är det snarare konsekvent att inte göra skillnad på grund av etnisk härkomst snarare än att det skulle vara ett tecken på rasism.

14 kommentarer:

Anonym sa...

bra skrivet, jag länkar till det här från mitt lilla inlägg om samma sak.

http://mindofsaturnine.wordpress.com

Daniel Scythe sa...

Tack! =)

Anonym sa...

De 435 första gångerna som det inträffade våldsbrott i direkt samband med en sk demonstration från något av de dryga 90 "vänsterorganisationerna", så kankse man trodde på slumpen och enskilda personer, men även den mest blåögde börjar inse att det är systematiskt efter 436 gånger. När det visar sig att det också är samma personer dyker upp under olika paroller blir man ännu mer fundersam.
Sedan brukar det följa någon klen ursäkt att "det var lite trist MEN"... följt av någon fånig bortförklaring.
Det är inte så konstigt att man buntar ihop vänstern till en grupp som är helt ointresserad av politik och som bara vill bara bråka, vandalisera, misshandla människor och stjäla.

Daniel Scythe sa...

Anonym 2
Tja, du säger emot dig själv en hel del där. Dels säger du att samma gäng personer dyker upp gång på gång under olika paroller vilket som jag tolkar det ganska tydligt pekar i riktning mot ett mindre gäng våldsamma individer. Sen säger du att det är just därför man misstänker hela vänstern!?

För det första är större delen av vänstern tyvärr inte ens ute och demonstrerar på första maj, än mindre i sådana här sammanhang. För det andra, de få människor som jag har träffat som är våldsamma vänstermänniskor är faktiskt intresserade av politik, de behöver inte nödvändigtvis vara speciellt ansvarsfulla och sansade men de är intresserade av politik.

Anledningen till att man buntar ihop hela vänstern är för att det är taktiskt och smidigt ifall man inte tycker som de. Inte bara därför att man kan vinna billiga poänger med det, det gör ju dessutom att du slipper fundera över de verkliga argumenten för det orimliga med snedfördelningen.

Jah Hollis sa...

Oavsett om "vänstern" är en homogen grupp eller inte så är det ett problem för alla som anser sig företräda vänsteråsikter att det finns en svans, som anser sig dela dessa åsikter samtidigt som de tycker det är OK att slå folk med andra åsikter på käften.

Ture sa...

Detta är fullständigt exempellöst och vad som är ännu värre är att Vänsterpartiets studentorganisation "Vänsterns Studentförbund" står bakom "Nätverket mot rasism" en organsation som nu tydligt visat en fruktansvärt antidemokratisk attityd. Helt klart är att kommunistledare Ohly inte kan fritas från ansvar för detta.

Daniel Scythe sa...

Jah
Jo, vi behöver inte det här.

Ture
Nätverket mot rasism är just vad det heter, ett nätverk. Att koppla det här till Ohly är bara fånigt och precis det jag talar om.

Anonym sa...

Ja Daniel, du tar avstånd från det inträffade, men du söker ändå förståelse för det. Varför inte bara ta avstånd så kanske vi andra har lättare att se nyanserna inom vänstern.

Varför är det så svårt för "vanliga" vänsterorganisationer att hålla sig borta från våldsamma nätverk?

Daniel Scythe sa...

Anonym 3
Nej, jag motstod helt frestelsen att söka förståelse för händelsen. Om jag sökt förståelse för händelsen så hade jag diskuterat möjliga politiska och psykologiska bakgrunder till attacken. Jag valde dessutom att helt diskutera det så som det stod i tidningen.
Jag använde inga sådana argument. På vilket sätt menar du att jag söker förståelse för händelsen?

Det jag säger är helt enkelt att det är billiga poänger att försöka misstänkliggöra hela vänstern på grund av detta.

Jag har faktiskt ingen koll på ifall NMR är ett våldsamt nätverk eller inte även om det ingår organisationer i det som tar till våld. Jag kan dock tänka mig att många organisationer som inte själva är våldsamma anser att kampen mot rasism är så pass viktig att de är beredda att bortse från att skillnaderna mellan organisationerna riskerar att göra dem misstänkliggjorda för våld de inte själva utfört. Kanske mer idealistiskt är politiskt taktiskt i dessa mediala tider men jag har ingen koll på deras funderingar, jag spekulerar mest på den punkten.

Anonym sa...

Hej Daniel. Här kommer en stor fet välförtjäad eloge till dig från vad du troligen skulle kalla höger.

Detta var ett av de bästa inläggen jag läst i frågan.

Man kan inte ena sekunden främja individualism och andra sekunden bunta ihop folk till en kollektiv skuld, så som skett på flertalet liberala bloggar. Alla deltar inte i såna dumheter, det är rent oförskämt att påstå det.

Sen finns det ju en del ufon i den organisationen, där delar jag Fredrik Malms syn.

Dit kommer du dock aldrig höra. Fred, mannen. Keep it up.
Mvh
K

Daniel Scythe sa...

Tack! =)
Det var faktiskt ett intressant argument, jag har inte ens tänkt på motsägelsen i det.

Martin Ängeby sa...

Daniel, det är inte vi liberaler som "buntar" ihop vänstern med extremvänstern. Det är vänsterns fäbless för röselser som gör att man prioriterar kvantitet framför kvalitet i demonstrationer. Alla som är mot regeringen är automatiskt med vänstern enligt logiken mina fienders fiender är mina vänner. Sen är det bekvämt att säga "det är 90 organisationer med, jag kan inte ta ansvar för alla dem". Nej just det. man kan ta ansvar för sig själv, och vilka sammanhang man är med i. Även om jag gillar hagmark och öppna landskap, till exempel, tänker jag inte marschera tillsammans med Sverigedemokraterna i frågan. http://www.liberati.se/2009/04/sverigedemokraterna-snyltar-forsatligt-pa-lantmannens-fortroendekapital/

Daniel Scythe sa...

Jo, vänstern trivs ofta i stora grupperingar när det gäller demonstrationer. Det beror nog dels på att vänstern gillar känslan av att "vi är folket" eller åtminstone att "vi kämpar för folket" och sen handlar det även om att de flesta vänsterrörelser av idag har en ganska stor dos av ickehierarkisk frihetlighet i sig. Det är ganska mycket DIY och kom med alla som vill så kör vi. Mycket av detta står nog dessutom att finna i att drömsamhället känns så avlägset för vänstern just nu att de interna meningsskiljaktigheterna känns så mycket mindre än skillnaden mellan vänstern och etablissemanget (detta på grund också av att vänstern har förändrats väldigt mycket, svårt att hitta några stalinister nu för tiden).
I ett samhälle som antingen de konservativa eller de liberala skulle kunna styra helt själva i skulle nog heller inte alliansen hålla ihop i så det är samma sak på er sida mer eller mindre.
Eftersom vänstern dessutom av förklarliga skäl innehåller ganska många personer som är rätt bittra över det samhälle vi har idag så kommer inte alla de personer som sluter upp under en paroll att vara så lätta att ha att göra med i alla situationer.

Liberaler har inte samma demonstrationskultur så därför ser era problem annorlunda ut. Ett motsvarande problem för liberaler kan man snarare se i till exempel vilka länder många liberaler uttalar sitt stöd för baserat på deras ekonomiska system även om dessa kan ha en allt annat än liberal inställning till medborgerliga rättigheter eller för den skull folkrätt, allt enligt fiendens fiende-idén. (Jag vet att vänstern har haft en hel del smutsig byk på den punkten men vänstern har däremot behövt tvätta sin i större utsträckning.)

Liknelsen med Sverigedemokraterna haltar något. Att de säger sig värna om öppna landskap är en så tunn fernissa för deras egentliga idéer samtidigt som man på en vänsterdemonstration oftast kan ställa sig bakom de centrala idéerna, största problemet där är snarare skillnaden vad gäller metoder.
Jag skulle som frihetlig inte demonstrera i en demonstration som förordade någon form av diktatur tex (även om man får leta rätt bra för att hitta någon sådan på vänstersidan idag) medan jag lätt skulle kunna gå i en antirasistisk demonstration men naturligtvis inte skulle kunna ha några 100% garantier för att den inte innehåller någon eller några vildhjärnor.

Daniel Scythe sa...

Vad gäller att ens olikheter minskar när man slåss mot något som skiljer sig väldigt mycket från än själv så är det ju bara att titta på Piratpartiet.
Jag menar, jag och Henrik Alexandersson är medlemmar av samma parti. I ett nazistiskt samhälle så skulle man nog kunna se AFA och Liberati på samma möten =)