lördag 23 maj 2009

Piratpartiet som socialistisk strategi

Det finns folk som ifrågasätter hur någon som kallar sig för socialist kan rösta på ett parti som inte har en marxistisk klassanalys av samhället. Vissa av dessa kommer nu bli irriterade på mig.

Det finns inte bara ett problem i världen, det finns många. Dessa problem kan inte graderas i en prioriteringsordning som sen slaviskt ska betas av ett problem i taget. Att en person kämpar mot lönedumpningar på arbetsmarknaden innebär inte att personen inte bryr sig om Palestina, att en person kämpar för samkönade äktenskap innebär inte att alla de som kämpar mot utsugningen av tredje världen borde tillfälligt lämna den kampen för att ansluta sig till RFSL och först när den kampen är över och alla HBT-människor lever lyckliga i alla sina dagar återgå till att se på orättvisorna mellan nord och syd. Det innebär heller inte det motsatta eller att man inte ska kämpa mot rasismen i Sverige därför att det är ett problem att det inte anses lönsamt att utveckla vaccin mot malaria. Att frågor som jämställdhet inte kan vänta på att kampen mot klassamhället är över är en gammal läxa som större delen av vänstern har lärt sig vid det här laget.

Man kan argumentera för att vår frihet på Internet är ett i-landsproblem när folk i andra delar av världen dör av svält och krig men samtidigt så handlar diskussionerna om de möjligheter vi har att inhämta och dela med oss av information om de missförhållanden som finns i världen. En förändrad patentlagstiftning kanske inte kan lösa världsproblemen på egen hand men de kan lindra dem medan vi strävar mot ett samhälle som är redo att verkligen kavla upp ärmarna osv. Hur ska vi kunna kämpa mot storföretagens makt i tredjevärlden om vi inte samtidigt kämpade mot deras kontroll över vår information här.

Jag skulle aldrig rösta Pirat ifall alla gjorde det. Ett parti med ett så pass begränsat program kan aldrig styra ett samhälle. Det är inte heller dess syfte. Piratpartiet för upp frågor som är nedprioriterade och undanskuffade, inte bara i svensk politik utan kanske än mer i många andra delar av världen.

Jag tänker dock efter mycket funderande rösta pirat i det här valet, må det bära eller brista. Det är för mig en socialistisk strategi trots att Piratpartiet inte är ett socialistiskt parti på samma sätt som att det säkert för någon annan kan användas som en grön strategi eller liberal strategi. Jag hoppas nämligen att Piratpartiet gör mer nytta i EU i alla de frågor som de brinner för än vad de gör skada i de frågor som de passivt röstar för och att de blir en symbol för att vi tar de här frågorna på allvar. Det är både ni andra som röstar pirat och alla ni som röster vänster som tillåter mig att göra det här valet. Jag gör det i förvissning om att kampen för ett bättre samhälle förs på alla fronter. Ni kan naturligtvis ifrågasätta effektiviteten i min strategi men mina intentioner är goda. Det kan inte finnas någon rättvisa värd namnet utan frihet och det kan inte finnas någon verklig frihet utan rättvisa.

Jag hoppas att Piratpartiet mellan valen kommer att analysera de andra partierna efter hur de handlar och resonerar i Piratpartiets profilfrågor och, om Piratpartiet är ärligt när det gäller att inte låsa sig vid något block, faktiskt ta konsekvenserna av att de riksdagspartier som ligger närmast dem i dessa frågor för närvarande är V och Mp hur mycket det än kan irritera liberalerna inom partiet.Copyriot skrev intressant om vårt sätt att se på den parlamentariska demokratin och dess partier.

Annarkia röstade pirat trots vänsteråsikter och Jinge funderade på att göra det innan han bestämde sig för V, heder åt båda deras val.

Den här och andra artiklar visade hur mycket Piratpartiet redan märkts i Europa vilket påverkade mig.

Här är en debattartikel från Falkvinge vilken förtydligade debatten en smula.

. . . . . . .Hoppas att jag gör rätt och att jag kan se tillbaka på det här som ett bra val.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag ser det så går min röst till Piratpartiet därför att...

Om man skall kunna rätta till andra problem i världen måste alla kunna ta del av information och ha rätt att uttrycka sin åsikt.

Att hålla folk lite lagom rädda för terrorister och pedofiler gör oss medgörliga och tysta, tystnaden är den största faran för världen.
Så genom att kämpa för ett Internet där folk kan ta del av information och säga sin åsikt utan att bevakas och registreras kan vi sedan kämpa för att sprida rättvisan på jorden.
Detta kan vi nå genom att lägga våra politiska olikheter åt sidan och fokusera på våra politiska likheter.
Marlene

Daniel Scythe sa...

Jo, jag tror på Internet som ett verktyg för förändra världen och när vi använder det verktyget blir vi själva förändrade. Där vissa ser farorna i att vi anonymt kan förolämpa och hota varandra så ser jag hellre fördelarna i att att folk från hela världen bara är ett par musklick bort.

Anonym sa...

Hot och kriminalitet finns överallt även på nätet, man kan inte bevaka alla för att skydda sig för några få individer.
Det är liksom farligt att leva man kan ju faktiskt dö :-)
En talande liten film
http://vimeo.com/4632310
Marlene

Nina sa...

hej! bra skrivet! håller med.. av precis samma anledning tänker jag också rösta pirat.. jag förstår inte heller det där: bara för att jag engagerar mig i internet och fildelningsfrågor betyder inte att jag skiter i allt annat.. jag blir så irriterad av att man antar det om "piratfolk"... typ en total idiotförklaring..!

herregud, det ena behöver ju inte utesluta det andra..! att jag för den skull totalt skiter i andra frågor eller inte stödjer andra viktiga kamper.. nej, så är det inte. men som sagt; utan öppen yttrandefrihet och demokrati kommer man inte långt med andra frågor heller.. och sen finns den där faran att: "jaha, men varför ska vi lyssna på er i dessa xxx frågor när ni själva inte ens har det riktigt rumsrent 'hemma på egen mark' och ändå försöker moralisera över oss i dessa frågor.. " Blir ju lite svårare att argumentera mot kinas kontroll av nätet, mm mm orättvisor, när man själv sanktionerar liknande lagar.. vari ligger då snart skiljelinjerna.. (?)

en annan sak som jag också stör mig på är när man skäller piratpartiet för att vara i mångt och mycket ett "enfrågeparti"... jovisst (även om de inte läst mer i partiprogrammet utöver "fildelningsfrågan"), men: ALLA partier har ju startat som enfrågepartier en gång i tiden (centerpartiet --> bondepartiet för bönderna, folkpartiet --> good old nykterhetsrörelsen, kristdemokraterna --> "hej jesus!" ;), sossarna --> "arbetarpartiet", moderaterna --> borgarnas/adelns parti, etc, etc,.) men sedan utvecklats och inriktats sig på flera samhällsfrågor och breddat sin politik: med deras medlemmar, med samhällets utveckling, osv, osv... vad är det som säger att piratpartiet INTE kommer att göra detta..??!?!? ett parti formas ju och styrs ju också av sina medlemmar.. och så ska det ju också vara..! det är ju det som är politik (något som jag tror många också glömmer)

Anonym sa...

Jag häller verkligen med, detta är exakt hur jag allid resonerat som pirat. Skönt när andra än inne på samma våglängd :)

//Mikael B