torsdag 21 maj 2009

I valet och (ovanligt nog) kvalet

Val och jag har ovanligt nog beslutsångest. Jag är van vid att rösta socialistiskt, jag har röstat på Vänsterpartiet i varje val förutom i mitt första kommunalval. Sen kommer plötsligt alla attackerna på vår frihet på Internet och alla grundläggande frihetsfrågor som visar på bristerna i höger/vänster-skalan. (När jag säger brister så menar jag inte att höger och vänster har spelat ut sin roll, den skalan är dock begränsad i vad den tar upp. Höger och vänster är viktigt men inte allt: Den politiska kompassen )

Vid första anblicken verkar det enkelt. Visst, det finns Piratpartiet men Vänsterpartiet är ett av de två riksdagspartier som faktiskt har bra åsikter i de här frågorna. Vad de andra riksdagspartierna säger är inte värt ett skit med tanke på hur de ständigt har talat med kluven tunga i dessa frågor. Genom att rösta på Vänsterpartiet så får jag även med en massa andra frågor som är viktiga för mig, klassiska fördelningsfrågor.

Problemet är dock att Vänsterpartiet inte ensamt kan vända den här trenden, varken i riksdagen eller i EU. EU är en odemokratisk röra genomsyrad av hemlighetsmakeri, lobbyism, kupper och informella uppgörelser av en sort som svenska politiker knappast lär vara riktigt vana vid, ännu får jag tyvärr lov att tillägga för det kommer allt mer. Det har alltid funnits cloak and dagger även inom den svenska politiken, det har bara inte varit standard på samma sätt.
Den svenska politiken består i sin tur till stor del av politiker som blundar för integritetsfrågor, som strävar efter att vara bäst i EU-klassen och som naivt tror att kapitalets intressen sammanfaller med folkets.

Genom att rösta på Piratpartiet så skulle jag kunna vinna två saker, dels att få in bångstyriga whistleblowers i EU och dels att kunna chocka de andra riksdagspartierna till att faktiskt ta de här frågorna på allvar i rikspolitiken så att inte V och Mp behöver kämpa själva. Att rösta på vänstern i EU skulle inte få samma chockverkan då de andra partierna inte skulle förstå varför jag röstade på vänstern. Det är ju dessutom ingen risk att vänstern inte kommer in. Lite skulle man ju kunna se det som att rösta på Piratpartiet för att slippa behöva rösta på dem i riksdagsvalet.

Det här med taktikröstning går egentligen emot vad jag tror på men det är tyvärr det här politiska systemet de har skapat. En sak som skulle kännas tråkigt med att inte rösta på V är att de ju som sagt har bra åsikter i de här frågorna och att jag i så fall belönar dem för detta genom att inte rösta på dem för en gångs skull på grund av de andra partiernas kassa åsikter.

Sen är det ju naturligtvis en aning skrämmande att några som jag hjälpt till att rösta in kan hamna i den liberala gruppen i EU och där sitta och rösta med dem när fördelningsfrågor och utrikespolitik kommer upp på dagordningen. Det som ledande företrädare för Piratpartiet ser som tjafsande om små decimaler hit och dit är det som på individnivå avgör hur folk får ihop sin vardag och kan i slutändan betyda liv eller död. Det som å andra sidan stora delar av etablissemanget ser som små obetydliga frågor om integritet är grundläggande mänskliga rättigheter och spridandet av information är det som för mänskligheten framåt.

Ska våndas ett tag till innan jag slutgiltigt bestämmer mig.

. . . . . .

8 kommentarer:

Kålan sa...

Du hjälper faktiskt V genom att rösta PP, eftersom de får lättare att driva de frågor som de har gemensamt med PP. Det viktigaste som du skriver, är att en röst på något av de andra partierna inte talar om varför du röstade på dem. En röst på V eller MP, kan tolkas som något helt annat. En röst på PP är tydlig, och kan inte missförstås, därför röstar jag på PP.

Anonym sa...

Rösta pirat om inte annat så för att ge en rejäl känga åt de etablerade partierna.

Dessutom så kommer demokratin knappast att blomstra med alltmer restriktioner och övervakning och då blir det även svårare att få igenom en vettig fördelningspolitik.

Frankrike kämpar Sarkozy framgångsrikt för att få stänga av fildelare , brottslingar och folk som "sprider annat skadligt mateial." Och dit lär ju fransk vänster höra....

Anonym sa...

Mitt dilemma liknar ditt. Min slutsats är dock att symbolvärdet av en pirat i EU är större. Hur menar du att EU-parlamentet har något större inflytande på hur det ser ut i plånboken hos Svensson. Det är ju något som Riksdagen styr över i långt högre grad. Det som vänsterpartiet med lite större framgång kan driva i EU är miljöfrågor.

Daniel Scythe sa...

Kålan
Jo, jag har tänkt precis så och jag skulle kunna se det som att jag med en röst på PP skulle kunna hjälpa till att visa för V att de bör sätta tryck bakom just de frågorna. Vi får se.
Anonym 1
Tja, jag är inte nödvändigtvis så intresserad av att ge kängor åt alla de etablerade partierna och de partier som jag helst ger kängor åt skulle jag ge det även genom att rösta V. Jag håller dock med om att de här frågorna är viktiga för demokratin och för vänstern och därav ligger mina funderingar över prioritering.
Anonym 2
Riksdagen har mer inflytande över svenssons ekonomi fast EU har också inflytande genom sina krav på ländernas ekonomi, dessutom gäller det här mer än svenskarnas ekonomi.

Jah Hollis sa...

Kålan: Inte f-n kan man hjälpa ett parti genom att lägga sin röst på ett annat. Och eftersom PP vägrar ta ställning i en rad väldigt viktiga frågor ser jag ingen anledning att lägga sin röst på dem.

Daniel Scythe sa...

Jah
Orsak och verkan är inte alltid så enkla. Jag tror att det Kålan menade i det här fallet är att V kanske får lättare att få gehör för sina idéer om integritet hos S ifall det partiet och många andra inser att de måste ta frågan på allvar efter att det gått bra för Pp i EU-valet.
Det finns ju fler exempel på när man hjälper ett parti genom att rösta på ett annat, det har väl hänt att borgarna har taktikröstat på sina småpartier när de varit nära att falla ur riksdagen.
Just det faktum att de inte tar ställning i en massa frågor gör att jag inte skulle vilja rösta på dem i riksdagsvalet. Nu har jag inte järnkoll på EU men jag tror att de skulle göra mer nytta än skada där och dessutom kanske kunna påverka de andra svenska partierna som inte vill förlora röster till dem i riksdagsvalet. Fan, önskar att den parlamentariska politiken inte var så komplex.

Jah Hollis sa...

Det bästa måste ju vara att rösta på det parti man anser stämmer bäst med ens egna åsikter. Taktikröstning vet man aldrig vad den leder till. Det kan lika gärna bli en helt bortkastad röst.

Daniel Scythe sa...

Jah
Det är hur jag tycker att det borde fungera men med de trösklar som procentspärrarna på gott och ont medför så är det i många fall till och med troligare att det blir bortkastade röster att inte taktikrösta. På sätt och vis är även mina röster på Vänsterpartiet taktikröster, inte så att jag vet att det finns partier som mer överensstämmer med min ideologiska övertygelse men att dessa partier i så fall är så små gör att jag inte orkar kolla upp detta.