söndag 12 juli 2009

Skyll dig själv-samhället

Försäkringskassans personal upplever det som att de får högre lön ifall de säger nej till folks ansökningar och det snabbt. Hur många sådana här historier ska vi egentligen behöva läsa? Samhället urholkas allt mer genom privatiseringar och ogenomtänkta effektiviseringar. Jag skrev om det här bland annat och det som tillkommit efter det är privatiseringen av Apoteket vilket förväntas ge dyrare mediciner, privatiseringen av bilprovningen vilket förväntas ge dyrare besiktningar och sen järnvägen fast den frågan har jag inte satt mig in i så jag kan inte säga så mycket om den för tillfället.

Det här handlar inte om att göra saker bättre eller billigare för de enskilda individerna. Det här är en ideologisk attack mot samhället. Samtidigt som denna pågår för fullt och den ekonomiska krisen rasar så låter vänstern borgarna vinna på walk over och SD kan lura sina väljare att de har en annorlunda politik när de i princip vill föra samma politik fast sparka lite extra på invandrare och HBTQ-personer när de ändå håller på.
Det är bra att folk får göra egna val, allt annat vore förkastligt, men just nu skapar man ett samhälle där man inte bara låter folk göra egna val utan man tvingar dem att göra allt från triviala till livsavgörande val hela tiden och det utan att folk vet vilka val som de måste lägga ner energi på. Man skapar ett samhälle där skoltrötta tonåringar i ganska stor utsträckning måste välja rätt för att få en dräglig tillvaro resten av livet.

Man måste ha ett samhälle där folk faktiskt kan välja fel utan att det går fullständigt åt helvete för dem. Ett samhälle som är mindre Skyll dig själv! när saker inte går bra. Ett samhälle som är redo att plocka upp oss och hjälpa oss på fötter när saker inte gick som det var tänkt. Är det konstigt att den psykiska ohälsan breder ut sig.

Nu är jag ju inte riktigt så konspiratorisk men det är nästan så att man kan tro att alla attackerna på den personliga integriteten är en avledningsmanöver. Det kan nog snarare vara så att det är åtgärder som de känner behövs för att kunna fortsätta kontrollera ett folk som inte längre är mätta och belåtna.

Inga kommentarer: