söndag 26 juli 2009

Genustrubbel

Jag tycker om när man problematiserar saker som på ytan verkar ganska enkla. När kategoriseringar verkar enkla så har man förmodligen inte analyserat tillräckligt.

Kön och genus är ett typiskt sådant exempel.

Pride-festivalen vill med sitt hetero-tema ta upp hur heteronormen påverkar alla och det kommer framöver bli mer fokus på transpersoners rättigheter. Den som byter kön måste idag först skilja sig och sterilisera sig vilket är en helt obegriplig lagstiftning. Eftersom folk av samma kön får vara gifta idag så känns ju det förstnämnda än mer föråldrat och det där med sterilisering ger väldigt obehagliga vibbar från gammal rashygien.
Vi har också en hård namnlagstiftning som hindrar vuxna människor från att ta ett namn de vill ha baserat på vilket kön de anses tillhöra. Det där är en sån fråga där jag verkligen inte förstår varför staten kämpar emot. Det finns ju inget att vinna på att lägga sig i vem som får heta ett visst namn.

Mia Engberg gör feministisk porr
med hjälp av ett antal kvinnliga regissörer och visar sig vara glädjande öppen när det gäller könstillhörighet.

För att understryka hur otillräckligt ett könsrollssystem med stereotypa indelningar, förtryckande roller och fokus på konflikterna mellan man och kvinna är har hon låtit Ester Martin Bergsmark, den Guldbaggebelönade regissören bakom ”Maggie vaknar på balkongen”, stå för ett av bidragen till ”Dirty diaries”.
– Ester Martin är biologiskt en man, men identifierar sig som både man och kvinna. Var står man då i ett könskrig? undrar Mia Engberg. Jag ville inte göra en biologisk di­stinktion i mitt val av kvinnliga regissörer, själva upplevelsen av att vara kvinna kan också ligga till grund för feministisk porrfilm.


Jag fick den här länken skickad till mig av min SO. Det är en artikel om att försöka uppfostra sitt barn könsneutralt. När man börjar läsa så kan det framstå som ett konstigt experiment men de framstår som väldigt avslappnade och logiska i sin inställning till det hela vilket man snabbt märker.

I Aftonbladet recenserar de boken Vi är misfits! och förutspår att den svenska queerfeminismen kommer att explodera i intressanta projekt framöver ifall den tar efter den amerikanska dito.


Ja, titeln på det här inlägget är en referens till Judith Butler.


Och så lite Star Trek på temat.
Star Trek: The Next Generation: The Outcast

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver som om det bara är att köra på. Men det kan ju bli motstånd också om det går för långt. I en demokrati får man uttrycka sina åsikter men man måste också lyssna på andra och ta hänsyn.

Daniel Scythe sa...

Jag tycker i princip att det bara är att köra på. Jag kan faktiskt inte på något sätt se varför man ska begränsa andras frihet att leva sina liv som de vill så länge som de inte skadar någon eller begränsar andra människor från att leva sina liv som de vill.
Man bör absolut ta hänsyn till andras åsikter men i ens eget liv så är det man själv som är den som i slutändan bör få bestämma.
Jag trivs bra med mitt namn men om jag av någon anledning hellre hade velat ha ett namn som anses vara ett kvinnonamn så anser jag inte att staten har mer rätt att lägga sig i det än vad den har rätt att bestämma vilken frisyr som jag ska ha.
Det kan bli motstånd men jag har svårt att se att det skulle kunna bli ett motstånd som har några som helst rationella och universala argument.

Kraxpelax sa...

Rödgröna rötan kör på med sin erbarmliga gegga. Ska vi kanske tviingas ge stöd ge lite stöd åt vår nye "rebell" Göran Hägglund eller nåt? Nåja, hellre Sverigedemokraterna då, de är i så fall "rebeller" til skillnad från en och annan egotrippande kulturknutte. Aftonbladsmaffian hetsar mot vanligheten och hissar regnbögsflaggor till den nya HBT-normativitetens förmån vilket klart signalerar den vanliga människans mindervärdighet i Nomenklaturans nästippsfixerade blick. Det här översitteriet vill jag för min del se ett slut på.

- Peter Ingestad, Solna

Daniel Scythe sa...

Krax, sen när har det varit rebelliskt att försöka detaljstyra folks privatliv, det har förekommit tillräckligt mycket sånt genom den mänskliga historien. De flesta sverigedemokrater är i princip bara lurade.
Att hylla mångfald är inte ett sätt att säga att en sort är mindre värd än en annan, det är ju precis tvärt om. "Den vanliga människan" finns dessutom inte, vi är alla unika i vår blandning av idéer, åsikter och smaker.
Du är inte emot översitteri, du vill bara ha tillbaka översitteriet så som det såg ut förr i tiden.