söndag 19 juli 2009

Väljer ni det välkända illegala priset eller är ni nyfikna på den hemliga lådan?

DN skrev igår om en cannabismanifestation där många på grund av lagstiftningen rökte Spice istället och idag skrev de lite mer om Spice.

Spice ska då enligt DN vara något i stil med syntetiskt framställd cannabis vilket folk röker för att de inte fått tag på originalet eller för att inte åka fast i drogtester.

Det här är ett av de mindre diskuterade problemen med att kriminalisera olika droger (och främst då så pass ofarliga saker som cannabis), bunta ihop brukare och missbrukare av drogen och sen jaga allihopa som kriminella. Droganvändningen kommer inte försvinna, vad som sker istället är att folk ständigt hittar nya substanser som inte har hunnit kriminaliseras ännu. De kommer då att istället för att använda droger som är välkända med sina för och nackdelar ständigt prova nya relativt otestade droger som varken samhället eller personen ifråga har speciellt bra koll på. Resultatet kan bli ungefär detsamma som när man försökte bota morfinism med det då nyupptäckta läkemedlet heroin och det skulle kunna bli så att historien kommer att döma den nuvarande narkotikalagstiftningen lika hårt som historien kom att döma den fadäsen.

DN missade dock helt den frågeställningen.(Jag skriver inte det här i egen sak, jag håller mig till droger som går att köpa i livsmedelsbutiker, systembolag och bland naturläkemedlen på apotek och naturläkemedelsbutiker, vi pratar alltså koffein, alkohol, valeriana, ginseng och tyvärr ännu nikotin)

2 kommentarer:

Björn sa...

Bra skrivet, viktigt poäng.. Bromodragonfly och dxm var ju droger som skulle efterlikna lsd/mdma den första har ingen dött av, trots extrema överdoser och mdma är ganska ofarlig överhettning är det enda problemet som lätt undviks, något långt mycket farligare är alla random droger dom stoppar in i piller för att undvika rättsliga påföljder/tjäna lätta pengar PMA är ju ett skräck exempel på detta.. Och vi minnss väl alla att det var ett gäng som dog av både brmdgfly och dxm..

Daniel Scythe sa...

Björn:

Jag håller med dig i vad du säger. Sen bör det ju påpekas att även om MDMA/ecstasy är mycket mer ofarligt än vad tex DXM är så är det ju ingen bra idé att folk tar det för ofta. Det skadar ju minnet och kan ge ganska långvariga problem med hjärnans belöningssystem vilket riskerar att bli utbränt men även detta stödjer ju min tes i och med att det är problem som man känner till och som är lätta att kolla upp så att folk kan ta ställning till det vilket är bra mycket bättre än när folk tar något de inte har koll på.
En annan fara är ju att folk kan tro att vissa ämnen är ofarliga bara för att de är lagliga trots att narkotikaklassning är något ganska godtyckligt.