fredag 10 juli 2009

Bryt stockholmssyndromet!

Just nu håller EU på att försöka baxa igenom Stockholmsprogrammet och gissa vad, det är inget vidare. HAX skriver om det.
Det som gäller är alltså ännu mer övervakning. Samtidigt så kan vi ju se hur bra myndigheterna faktiskt hanterar den övervakning som redan sker idag med tanke på den person som råkade ut för en husrannsakan för barnpornografibrott på grund av att polisen blandat ihop några IP-nummer. OK att polisen kommer behöva utreda den typen av brottslighet men vill vi verkligen att folk ska jagas baserat IP-nummer mer än nödvändigt? Vi ser ju hur de inte klarar av att hantera IP-nummer ens i allvarligare utredningar, hur ska det då inte bli när de jagar folk för skitbrott.
Hur ska det dessutom gå när upphovsrättsmaffian börjar jaga folk i större skala. Ifall de blandar ihop IP-numren så kommer oskyldiga få kravbrev vilket de ju kan få försöka förvara sig emot ifall de har råd och vågar.

Är det så jävla konstigt att folk gör sig osynliga nätet?

Först tyckte jag att min rubrik bara var en kul ordlek tills jag kom på hur många av de som faktiskt accepterar ökad övervakning tycks lida av någon form av stockholmssyndrom. Vi är kidnappade av övervakningssamhället drivet av myndigheter och företag och vissa av oss har accepterat deras världsbild då de går med på vad som helst så fort det viftas med terrorister och pedofiler.

Att införa ett enormt övervakningssamhälle för att skydda oss från terrorism är ungefär som att dricka en dödlig dos gift för att minska risken att man någon gång i framtiden ska få cancer.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Hoppas du kommer och demonstrerar med flyktingaktivister och pirater på onsdag den 15e kl 17 vid Södermalmstorg, T-Slussen. Inget Stockholmssyndrom för oss!

Daniel Scythe sa...

Bor i lite fel stad för det. Tror inte riktigt att jag hinner ta mig dit från Linköping på en kvart efter jobbet men jag hoppas många andra kommer dit.

Eduronflux sa...

Håller med fullt och fast om det du skriver.
Och: Stockholmssyndromet måste bekämpas med alla medel. :)

Jah Hollis sa...

Dom som gillar övervakningssamhället kan väl sända en tacksamhetens tanke till Mohammed Atta och hans polare. Det känns som om det var där alla spärrar bröts på något vis.

Daniel Scythe sa...

Jah
Det beror nog lite på vem man är. De flesta som är för hård övervakning är nog ärliga i sina intentioner. De är helt enkelt rädda för terrorister och liknande. Sen finns det ju naturligtvis en annan grupp människor som ville genomföra det här från början, 9/11 gav dem bara en rejäl knuff framåt. Dessa spelar på andra personers rädsla. Det här är ju inga nya tendenser i mänsklighetens historia.

Utöver det så finns det säkert många makthavare som inte känner att de har något val. De skrämmer upp sig själva eller så vill de helt enkelt inte bli anklagade för att inte ha gjort tillräckligt ifall något händer samtidigt som att de inte ser riskerna med att införa övervakning i onödan.

Jah Hollis sa...

"En rejäl knuff". Det var nog årets underdrift. ;-)