lördag 18 juli 2009

Svinflunsan och karensdagen

Tidningarna fyller nyhetstorkan genom att spekulera i olika scenarion när svininfluensan närmar sig landet. Arbetsgivarna måste förbereda sig på en 50% sjukfrånvaro står det i Aftonbladet.

Visst blir man lycklig då över karensdagen som ökar sjuknärvaron på jobbet. Många har helt enkelt inte råd att vara hemma vilket gör att de kommer att gå sjuka till jobbet tills de inser att de absolut måste gå hem, vid det laget kan de lätt ha smitta ner några personer till vilka i sin tu smittar ner både arbetskamrater och familjer. Det är ju inte något unikt för just den här influensan men dess spridning gör ju det hela lite mer uppenbart.

Karensdagen har ju visserligen tidigare varit omdiskuterad då den faktiskt ökar risken för långtidssjukskrivningar, olyckor och kroniska sjukdomstillstånd.En kul anekdot är när en tidigare mellanchef på vårt jobb för några år sedan skickade ut ett mail om att det var viktigt att öka sjuknärvaron på jobbet. Meningen var att han skulle skriva "minska sjukfrånvaron" men det blev lite fel eller kanske snarare lite mer rätt än det var tänkt. (Om någon jobbarkompis frågar så kan jag berätta lite mer utförligt om den historien.)

........

2 kommentarer:

Kraxpelax sa...

För envar av oss är livet det enda man har, och det är värt bra mycket mer än ett par hundralappar för vaccineringskostnad. Nu ser vi vad våra människoälskande makthavares favoritfloskel "alla människors lika värde" går för när det kommer till kritan. Det viktiga är naturligtvis inte att vaccinationen är gratis, som sossarna av nån konstig anledning anser, utan det viktiga är att ALLA som vill ha vaccination skall kunna få det. Fråga Reinfeldt och Socialstyrelsen!

- Peter Ingestad, Solna

Daniel Scythe sa...

Det ena utesluter inte det andra. Du och jag och många med oss har inga problem med att hosta upp några hundralappar om vi så skulle vilja, det finns dock folk som lever betydligt mer på gränsen än vad vi gör så de där hundralapparna kan faktisk vara kopplade till just det där om att alla som vill ha vaccin ska kunna få det.
Dock så handlade mitt inlägg inte om vaccin i det här fallet och till och med i ganska liten utsträckning om just den här influensan, den handlar mer om karensdagen aktualiserat av svininfluensan.