torsdag 25 september 2008

Tankepolis-maskin

Läste idag om en maskin kallad Malintent som ska kunna användas på flygplatser för att komma åt terrorister. Den läser av kropstemperatur, puls och andning och om man verkar misstänkt så läser den av ens ansiktsrörelser.
"Men om man bara är stressad då?
Jodå, lovar forskarna, den fantastiska uppfinningen ska klara av skilja – glada, ledsna, arga, upprörda, kära, galna – människor från dem med brottsliga uppsåt."

Hur har de kunnat testa att den funkar? Ringde de upp lite terrorister och bad dem ställa upp på ett test?

Jag undrar vad det här kommer att leda till, är det säkert att en tillräckligt övertygad terrorist ser sina handlingar som brottsliga, fast det vore klart intressant om de verkligen gjorde det.
Det kommer dessutom säkert dyka upp folk som alltid ger utslag i de där oavsett intentioner, hur bedömer de det när alla varningsklockor skriker terrorist?

Aftonbladet: Ny scanner kan läsa dina tankar

I sista raden kommer dock den väntade ändamålsglidningen. "Förhoppningen är att Malintent även ska kunna användas på sportarenor och i köpcentrum."
Använd den hellre på politiker, myndighetspersoner och företagsledare i så fall för personer med makt är bra mycket större hot än vad snattare och ens rånare är.

Inga kommentarer: