tisdag 23 september 2008

Ekonomiska incitament för ensamhet - Försäkringskassan vill veta vem du har sex med

Försäkringskassan och Sociala förvaltningen handhar en del bidrag som är behovsprövade. Detta behövs naturligtvis men ibland kan det leda till att dessa myndigheter får en väldigt konstig roll i personers liv, en verklighet som de flesta personer inte har någon aning om.
Ett par exempel:

• Om du söker försörjningsstöd från Soc och delar lägenhet med någon så gör det all skillnad i världen vilken relation ni har till varandra.
Om ni är två kompisar som delar lägenhet så bedöms du som individ oavsett om ni skulle dela på alla räkningar och laga all mat tillsammans men om du bor ihop med någon du har ett förhållande med så är du plötsligt en del av en familjeenhet. Om den andra personen tjänar mer än vad du gör så är denne plötsligt försörjningsskyldig för dig även om ni bara har känt varandra under en ganska kort tid.
Detta har i min bekantskapskrets lett till att förhållanden har spruckit och att folk har fått låta bli att flytta ihop även om det egentligen hade lett till att den bidragsberoende personen hade fått en lägre hyra och på så sätt hade kostat mindre för samhället. Det har lett till konstiga hembesök där kommun- och landstings-spioner har försökt hitta spår efter att de ”kompisar” som delar en lägenhet sover ihop eller kollat ifall det står herrskor i hallen och för många tandborstar i badrummet hos ensamstående tjejer.
Den part som är i behov av försörjningsstöd är i ett sånt förhållande helt utelämnad åt sin partners nåder, det känns ju väldigt fräscht och modernt. En annan aspekt av det hela är dessutom att de blir bra mycket mer misstänksamma ifall det är folk av olika kön som delar lägenhet, något mer heteronormativt än modernt i mina ögon.

• Idag används Internetbanker av många för att föra över pengar mellan varandra t.ex. ifall man ska köpa något ihop eller för att låna ut pengar till varandra då kontanter får en allt mer begränsad roll i vårt samhälle. Detta är dock en lyx som du inte kan förunna dig ifall du är beroende av behovsprövade bidrag. Jag lånade vid ett tillfälle ut pengar till en vän som hon betalade tillbaka några dagar senare. Jag satte in lite extra pengar till henne utifall att. Detta ledde till att hon då inte blev beviljad ett bidrag då de såg detta som en inkomst oavsett om det var frågan om ett lån eller inte.
Det känns som att de som stödjer den typen av regler på sätt och viss inte skulle behöva någon lön då det räcker med att de har en tusenlapp på banken som de sen kan flytta mellan varandra. Om de bara flyttar den 50 gånger mellan varandra så har de alla tjänat 50000 den månaden.
Jag har sett folk som inte bor i samma stad försöka komma på hur de ska betala tillbaka ett lån då den som ska ha pengarna har ett konto som är övervakat. Eftersom dessa myndigheter själva måste förstå att det som de ser händer på ett konto inte kan ge en rättvis bild av verkligheten då de inte även kan övervaka alla fysiska transaktioner av pengar och varor så kan de lika gärna skita i småsummor som flyttas fram och tillbaka.

Nä, allt det här får en fundera på ifall det inte vore dessa personers våta dröm att tvinga alla bidragstagare att filma hela sin vardag 24/7. ”Vi ser att det saknas en timme på bandet här, det var väl inte så att du knullade med någon som du borde bett om pengar av?”


Om någon tänker kommentera detta så kan jag först påpeka att jag har ett jobb själv och inte skriver detta för att främja min egen situation så inga låga insinuationer.

Inga kommentarer: