måndag 29 september 2008

Fru Gårman om man ska åt fel håll


Vägverket föreslår nu formellt regeringen att man även ska ta med en kvinnlig skylt för övergångsställen i en förändrad vägmärkesförordning.

Jag förstår hur folk tänker när de har krävt det där men när man bara tänker halva vägen så blir det lätt så fel.

Tanken är att ifrågasätta mannen som norm. Det finns en en tendens i vårt samhälle att se mannen som den generella människan (gemene MAN) medan en kvinna är, tja, det måste vara en sån där som inte är man, det andra könet som Simone de Beauvoir skrev.

Problemet är att de då är så fast i mönstren efter Herr Gårman att de tänker att enda sättet att jämna ut det är att motverka det med en kvinnlig motsvarighet, en Fru Gårman. För att det sen ska synas att det är en kvinna så måste man då ge henne försiktigt kvinnliga attribut, i det här fallet en antydan till bröst, en kvinnlig frisyr och kjol och det är här saker börjar bli så fel.

Tanken är ju att man ska visa att det även är OK att vara kvinna i dagens samhälle men istället så visar man att så här, det är hur en kvinna är, det är en person med kjol på sig. Man cementerar med andra ord könsrollerna ännu mer. Det blir alltså en jävla heteronormativ särartsfeministisk (och förövrigt etnocentrisk) soppa av alltihopa av en sort som Marianne Ahrne och Rigmor Robèrt säkert skulle uppskatta och då går jag inte ens in på det faktum att skylten populärt kallas FRU Gårman med allt vad den titeln innebär.

Nä, det enda vettiga är att utforma skylten androgynt och könsneutralt, om en streckfigur (jag var så nära att skriva streckgubbe) funkar för nödutgångsmärken som nog fan funkar den för övergångsställen också.

Länkar och lästips:
Ett helt hysteriskt och bra mycket mindre PK men roligare inlägg än mitt av Blogge Bloggelito stötte jag på här när jag researchade för det här inlägget.
För att lägga märke till mannen som norm så rekommenderas den skönlitterära boken Egalias döttrar
För olika typer av feminismer bla sådana som jag gillar bättre än särartsfeminsim så kan kolla wikipedias artikel om ämnet.
De som läser min bilddagbok kan ha noterat att jag gick in på detta något mindre utvecklat här för ett tag sedan i brist på blogg på den tiden.
DN, AB, AB, SvD, SDS, Expressen Bra för att få besökare =)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Obegripligt dumt! Onödigt!
Förlöjligar jämlikhetsdebatten, men det är kanske avsikten?

Daniel Scythe sa...

Tja, jag tycket inte att förändring är dåligt men det vore bättre om de gjorde den rätt från början.

Tina sa...

Vet inte hur de tänker, men när jag gick i skolan fick jag lära mig att skylten betydde "HÄR GÅR MAN".

Att det blir Herr Gårman av det är ju inte så tokigt, men hur förklarar man för småttingarna som ser kvinnan på skylten att "här går man" lika tydligt?

Daniel Scythe sa...

Jag tror inte att ungarna är dummare än att de kan fatta att det betyder övergångsställe utan ordvitsen, det är ju trots allt inte många vägmärken som de behöver ha koll på. Jag tror dock att det är viktigt att man har en tydlig symbolik på skyltarna av ett slag som även en androgyn streckfigur kan illustrera eller för den delen Fru Gårman. Jag misstänker snarare att det är vuxna som har större problem med förändringar än vad barnen kommer att ha, det handlar nog om nostalgi snarare än pedagogik.

ikospiko sa...

men blogge bloggelito är galen. hittade honom en gång när jag googlade FITTA (ja just det). han visade hur man kan göra sin egen av plastpåsar. 'bättre än originalet men sämre än en avsugning' tror jag den skulle bli.

Daniel Scythe sa...

Tja, vad gäller Blogge Bloggelito så har jag ingen totalkoll på hans samlade verk och i det här fallet så var det mest det inlägget som jag tyckte var svinroligt även om jag kan tänka mig att det är delvis sådana som mig som han driver med i det inlägget =)
Jag vet dock att vi brukar ha liknande åsikter i frågor som gäller upphovsrätt, integritet mm men det behöver inte nödvändigtvis säga så mycket. Det är verkligen en fråga som skapar udda sängkamrater då jag med stor behållning läser både liberala bloggare och skrifter utgivna av Timbro i de frågorna =)