lördag 27 september 2008

Naturlig fas?

DN skriver om varningstecken för skolmördare och även om psykologen som uttalar sig är noga med att värna om tolerans för det avvikande så har jag två invändningar.

"- Det har gjorts en ordentlig utredning i USA som visar att de som gjort sig skyldiga till skolmassakrar ofta är lite avvikande, de har ont om kamrater och de i USA var svartklädda och lyssnade på gothmusik. Problemet är att de dragen hittar du hos en kille i var och varannan klass. Gör man en checklista "inga kamrater, konstiga kläder, udda intressen", och tar ut dem som uppfyller alla tre så kommer detta att leda till en minskad tolerans för udda och avvikande beteende och det är inte bra. Att ha en grubblande period och ifrågasätta samhället är en naturlig fas som både unga män och kvinnor går igenom."

Min första mer politiska invändning är att jag ifrågasätter huruvida det behöver vara en fas att grubbla och ifrågasätta samhället.
Min andra mer subkulturella invändning är det här med gothmusik, Martin Grann är kanske duktig när det gäller psykologi men han verkar inte ha så bra koll på musikgenrer, det är väl mest sensationsjournalistiken som vill sätta gothstämpel på allt vad skolmördare lyssnar på.

DN: Finns det några varningstecken?

Inga kommentarer: