torsdag 9 april 2009

Samhällskroppens nervsystem

Internet, not only for porn

Frankrikes elit försöker införa regler för att stänga av folk från Internet ifall dessa begår brott mot upphovsrätten. Denna gång blev det avstyrt men de har inte givit upp och liknande saker har diskuterats i andra länder. Det finns länkar till artiklar om de franska försöken till detta längst ner.

Problemet med detta är att de antingen inte fattar vilken funktion Internet har i dagens samhälle eller så, vilket är en ännu mer skrämmande tanke, förstår de fullständigt vad det är de föreslår.

Internet är ingen leksak. Visst, det finns en massa leksaker på Internet men Internet börjar i land efter land allt mer anta rollen som samhällskroppens nervsystem. Förutom att man genom att stänga av någon från Internet försvårar dennes tillgång till viktiga samhällsfunktioner i takt med att myndigheter och företag flyttar ut allt mer av sina funktioner och service på nätet så hindrar man dessutom personen att få ta del av det samhällspolitiska samtalet som förs. Utan Internet hänvisas man i stort sett till den information som myndigheterna och de stora medieföretagen behagar dela med sig av eller av det som man hör folk i sin omgivning tala om utan att kunna kontrollera deras källor.

Att utestänga någon från Internet är i princip en intellektuell husarrest och munkavle. Det finns trots allt en anledning till att vi kritiserar censur och kontroll av nätet i diktaturer (samtidigt som vi allt mer inför sådant i de "fria demokratiska länderna").

Det är också talande att inte Internet-tillgång tillhör den riksnorm som försörjningsstödet beräknas efter vilket jag läst mig till på den eminenta Fattigbloggen, ska nog skriva mer om den en annan gång.

Upphovsrättslobbyn trycker naturligtvis på för sådana här lagar, de är antidemokratiska krafter som naturligtvis är förtjusta, inte bara över skrämseleffekten som sådana här förslag får, utan även på grund av att potentiella kritiker med statligt våld kan utestängas från debatten.

(Jag är naturligtvis medveten om att den här synen på Internet är starkt färgad av både min ålder och vilken del av världen jag bor i.)

AB DN DN IDG IDG SvD SsD

5 kommentarer:

Anonym sa...

http://baccusblogg.wordpress.com/2009/04/09/piraterna-blir-lagliga-pa-grund-av-ipred/

drf sa...

Oerhört välskrivet! Jag applåderar dig.

Daniel Scythe sa...

Anonym:
Vad har det egentligen med något av det jag skrev i det här inlägget att göra? Vad man än tycker om upphovsrätten så kvarstår faktum att det är ett sjukt straff att låsa någon ute från Internet vilket är något du knappast bemöter i din blogg. Dessutom bör man vara medveten om att så länge man inte ser några hyggligt neutralt framtagna siffror på hur mycket den kommersiella nedladdningen ökat så bör de siffrorna betraktas som en partsinlaga.
drf: Tack, gillade det du skrev om samma sak i din blogg också, mer exempel på effekterna av detta som folk kan relatera till.

Rog sa...

Bravo

Daniel Scythe sa...

Tack! :)