söndag 12 april 2009

Kommersiell nedladdning

Sen IPRED infördes så jublar ett antal nätbutiker över hur mycket de har ökat sin omsättning i diverse olika tidningsartiklar. Genom dessa artiklar så får de dessutom massor av gratisreklam.

Det kan mycket väl vara så att dessa siffror är sanna, det gör fortfarande inte IPRED till en bra lag.

Vad man dock ska komma ihåg är att förutom all den gratisreklam dessa butiker får för egen del så tillhör de också IPRED-förespråkarna och alla siffror på detta kommer från dem själva. Tills dessa siffror granskas och tolkas av någon kunnig utomstående så bör den här informationen tolkas som en partsinlaga och i ärlighetens namn så kan man inte ens då veta ifall diverse lobbyorganisationer gått in med stödköp för att snygga till statistiken en smula.

Vissa av dessa hävdar dessutom nu att de förmodligen kommer att kunna bli billigare när de säljer mer vilket är lite märkligt för det är inte den effekten som mindre konkurrens brukar få inom ett kapitalistiskt system.

Ifall konkurrensen från piratkopieringen minskar så kommer det nog knappast ha någon positiv inverkan på priser, utbud, kvalitet och tillgång på icke DRM-skadade alternativ då piratkopieringen är en av de få utmanarna till branchernas kartellbildningar.

DN DN AB DN IDG

Inga kommentarer: