söndag 16 augusti 2009

Oschysst av mannen att köra ändå

Det kommer nya hårdare regler för hur man ska väga vittnesuppgifter mot varandra i våldtäktsfall.

Det här med bevisföringen och vittnesuppgifter när det gäller våldtäkt är ju en svår fråga som jag så klart inte har någon lösning på. Dock så vänder det sig i magen på mig när jag läser vad kammaråklagare Rolf Hillegren säger.

"Han menar att lagen i dag har urlakat vad begreppet våldtäkt betyder.

– När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han."

Alltså, det är ju en grej att inse problemen med att bevisa våldtäkt utan att göra processen rättsosäker men det här verkar ju mer handla om att göra våldtäkter till något som inte är så jävla mycket att gnälla om. Jag hoppas verkligen inte att den åsikten är vanlig.

Jag undrar vad han skulle säga om han själv hade blivit utsatt för något i den stilen även om det faktiskt inte borde behövas för att inse hur fuckt up det där uttalandet var.

Aftonbladet har visst också uppmärksammat det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack alla killar som står upp för tjejernas rättigheter! De behöver det. En tjej eller kvinna skall väl inte behöva slåss för att få sitt nej respekterat. Det ska väl räcka om hon säger nej. Annars visar det ju bara att kvinnans ord inte är värt nånting. Hon har ingen talan helt enkelt.

Det är så många tjejer och kvinnor som blir utsatta för sexuellt våld och kränkningar och de flesta pratar aldrig med någon om det.

Särskilt unga tjejer är oskyddade och utsatta. De kan inte försvara sig.

Men konsekvenserna får de leva med hela livet och det leder ofta till depressioner, självmedicinering - rökning, alkohol, till och med tyngre droger.

Daniel Scythe sa...

Jag tror att själva poängen är att jag inte så mycket känner mig som en kille som ställer upp tjejers rättigheter som att jag känner mig som en människa som ställer upp för människors rättigheter låt sen vara att just det här är ett problem som är extremt mycket vanligare för kvinnor. Klart att det ska räcka med ett nej.