tisdag 4 augusti 2009

Ett anspråkslöst förslag - vi kan ju äta Marit Paulsen

Tidningarna har kört ett antal artiklar om hur smarta de djur som folk äter egentligen är och det handlar om allt från grisar som spelar datorspel till de komplicerade sociala relationerna olika djur har till varandra. (Har man spelat World of Warcraft så kan man dock ifrågasätta hur intelligenta människor måste vara för att spela datorspel.)

AB SvD

Aftonbladet skrev sen i vanlig ordning ett sammandrag om vad deras läsare sagt och även vad Marit Paulsen tycker om det hela. Marit Paulsen tycker att man kan äta alla djur oavsett hur smarta de är och bland många av rösterna bland Aftonbladets läsare saknas helt självreflektion.

Det är klart som fan att det är problematiskt att djuren som vi behandlar som vi gör är intelligenta. Det är klart som fan att det är problematiskt att de kängor jag har på mig har varit en del av en intelligent varelse som har varit i fångenskap inom djurindustrin i hela sitt liv.

Att som ett pucko skrev "Djur är mat. Case closed." är samma sätt att tänka som gjorde att man en gång i tiden kunde rationalisera saker som slavhandel. Det är inte samma sak men det är samma sätt att tänka.

Oavsett vad vi kommer fram till så måste vi alltid ifrågasätta våra värderingar oavsett när det är opraktiskt för oss.

Själv äter jag inte däggdjur och fåglar men jag äter fiskar och skaldjur och som sagt, mina kängor är inte gjorda av soja. Jag kan dock tänka mig en framtid när sådana saker kommer att ses på som primitiva av samhället i stort.

Om någon undrar över titeln så är det en referens till det här.


Och så lite Star Trek:
Riker: We no longer enslave animals for food purposes.

4 kommentarer:

Eduronflux sa...

Samtidigt måste vi väl ändå vara försiktiga med att "förmänskliga" djuren?
Jag har inga problem med att äta "intelligenta" djur, har växt upp på landet, småskaligt, med julgris och allt och kan uppriktigt inte se problemet. Med det sagt vill jag poängtera att vi måste behandla djuren väl. Men du, varför äta fisk men inte fågel? mvh

Daniel Scythe sa...

Jag är inte ute efter att förmänskliga djuren och heller inte efter att skriva folk fullständigt på näsan kring vad de ska äta. Jag käkar som sagt fisk och skaldjur, kollar inte E-koder och har kängor av skinn så jag har inga möjligheter att göra det utan att bli hycklande, dubbelmoralisk och skenhelig.

Vad jag främst vänder mig emot är det kategoriska förnekandet av att det ens kan finnas ett problem med vårt sätt att leva. Man måste ändå kunna filosofera över möjligheterna om inte annat oavsett vad man sen kommer fram till. Det är lite som att jag inte på något vis känner för att skänka bort alla mina tillgångar bara för att det finns folk som är fattigare än vad jag är samtidigt som att jag ser problemet med orättvisorna i världen och åtminstone ger en del pengar till välgörenhet.

Jag äter hellre fisk än fågel därför att fåglar är mer lika oss, jag har åtminstone känslan av att de har ett mer avancerat känsloliv och fågeluppfödning tillhör en ganska grov del av djurindustrin. Att äta fisk är mer en kompromiss även om det är problematiskt ur en miljöaspekt.

Jag älskade att äta kött men även när jag åt det så tvingade jag mig själv att se hemska dokumentärer om djurindustrin därför att om jag åt det så skulle jag fan inte blunda för vad det var jag faktiskt åt. Efter ett tag så fick jag inte så mycket njutning av det då jag faktiskt inte kunde bortse från vad det var jag åt. Det är inte någon religion, mer en känsla för mig.

Ingen är perfekt, vi kan inte gå långa omvägar för att inte trampa på myror. Samtidigt så skadar jag en ganska ondskefull industri varje gång jag väljer bort kött och det mår jag bra av.

Men som sagt, det är mina val, du måste göra dina egna =)

Lina sa...

Underbart onlägg!

Daniel Scythe sa...

Tack! :D