lördag 17 oktober 2009

God save the cream

En glasstillverkare har hamnat i strid med Sex Pistols och borde inte bli så förvånad.(Det finns massor av strider att ta hela tiden men på grund av tidsbrist så får jag låta många av dem helt enkelt passera för tillfället. Jag hoppas på en comeback när allt är färdigt med min flytt. Jag har dock tid till små anspråkslösa inlägg som detta.)

Nå, det som har hänt är alltså att glasstillverkaren The Icecreamists, som tydligen gärna spelar på någon slags punk och revolutions-kitch vad jag har förstått, har spelat på omslaget av Sex Pistols God save the queen och blir sen förvånade när de får mothugg. "Vi är en smula häpna av att ett band som gjorde sig kända för att bli förbjudna nu själva vill förbjuda, säger Icecreamists grundare, Matt O’Connor till NME."


Det finns flera idéer om vad Sex Pistols var.

Om man köper The great rock'n'roll swindle-idén om att de bara var ett smart kommersiellt koncept så lever de så klart efter samma regler som glasstillverkaren och då borde denne inte bli förvånad över protesterna mot varumärkesintrånget.

Om man köper idén att de var en del av punkens medvetna anti-kommersialism så är det väl självklart att de protesterar mot att användas för att sälja lyx-glass.

Om man köper idén att de helt enkelt var obekväma upproriska vildhjärnor och bråkstakar så bör man väl heller inte bli förvånad över att de är obekväma och bråkiga även i denna situation.

3 kommentarer:

Frunk sa...

Konstigt att dom bryr sig för Sex pistols borde knappt kännas relevanta för dom egna medlemmarna idag annars var dom nog lite av varje i olika grader av det du nämnde. Visst har dom rätt att reagera på reklamen dock men kunde ju ursprungligen fått samma reaktion från kungahuset ifråga eftersom dom då manipulerade ett foto som dom troligen inte ägde rättigheterna till. Kastar dom sten i glashus?

Daniel Scythe sa...

Tja, jag la inte in några värderingar i det hela, jag har inte funderat över vem som har rätt eller fel här utan min tanke var bara att glasstillverkaren inte borde bli förvånad över det här.

Jag ser dock med mer positiva ögon på när någon skapar konst genom att manipulera annan konst än vad jag ser på när någon använder någons konst enbart för att sälja en produkt.

Jag tror inte att Sex Pistols var tillräckligt konsekventa för att ens ha något glashus att kasta sten i =)

Frunk sa...

Visst är det en mer förmildrande och positiv omständighet att manipulera annans konst för att skapa egen med ett nytt budskap till än att göra det endast i vinstintresse.

Fast nu för tiden spelar nog glasstillverkarn och bandets medlemmar i samma liga och med samma intressen som drivkraft.