torsdag 29 oktober 2009

Fortsatt kamp för informationsfrihet och demokrati

Demokrati är inget man någonsin uppnår. Det finns ingen demokratisk stat, det närmaste man kommer är bara mer eller mindre demokratiska stater. Demokrati är inget man någonsin kan sluta kämpa för, när man börjar ta den för givet så riskerar demokratin att tappa mark.

I dessa tider blir det allt mer uppenbart. Makten höjer demokratin till skyarna samtidigt som de försöker tömma den demokratiska processen på allt innehåll av värde. De delar av den demokratiska processen som är värdefulla är ju trots allt för värdefulla för att inte säljas ut på "den fria marknaden" och mäktiga ekonomiska intressen shoppar specialdesignade lagar och rättskipning. Man skapar lagstiftning som gör det lätt att förstöra genom att sälja ut våra gemensamma tillgångar men svårt att bygga upp genom budgettak, allt för att inte folket ska försöka bestämma fel.

Man säger sig värna om yttrandefriheten samtidigt som man angriper yttrandefriheten på nätet där många av oss främst använder oss av den.

Två av personerna som låg bakom The Pirate Bay hotas nu med 500000:- i böter om inte TPB släcks ner. De bor inte i Sverige, hårdvaran finns inte i Sverige och inga bevis finns för att de fortfarande har något att göra med sidan.

Dole drog tillbaka skadeståndskraven mot Fredrik Gerttin men vägrar betala hans rättegångskostnader. De var ju aldrig främst ute efter hans pengar, det viktiga var naturligtvis att ruinera honom och skrämma andra till tystnad.

I Tyskland så har mäktiga medieföretag insett att det här med Internet var ju väldigt jobbigt och skaffat fram ett lagförslag som mer eller mindre avskaffar de grundläggande principerna för hur Internet fungerar idag. Det ska bli förbjudet för kommersiella sidor att länka till nyhetsartiklar utan att betala, detta för att komma åt Google. Även Blogger/Blogspot som jag använder är en del av Google.

Nu vill även britterna stänga av fildelare mot många av artisternas önskningar.

Och vad gör Socialdemokraternas ledning inför kongressen. De försöker redan i förväg plocka bort IPRED från de demokratiska processerna och låter Bodström sköta ungdomsfrågorna. Jag antar att det är så illa som det låter men man bör samtidigt tänka på att S inte är ensamt bland de borgliga partierna att ha den inre splittringen och att allt om svensk politik man kommer att läsa i de stora tidningarna inför valet kommer att vara propaganda så SvD visar naturligtvis upp den typen av saker angående S.

Inga kommentarer: