söndag 25 oktober 2009

Det kallas inte alls för landsförräderi

Gunnar Ekberg hävdar att kontakterna som Jan Guillou haft med KGB skulle ha varit landsförräderi.

Det var det inte och Gunnar Ekberg ökar inte på sin trovärdighet, han fortsätter att vara en psykotisk clown.

Ur NE: "landsförräderi, brott som begås då Sverige är i krig av den som med uppsåt bl.a. hindrar, missleder eller förråder dem som är verksamma för rikets försvar eller begår annan liknande förrädisk gärning. Gärningen ska vara ägnad att medföra avsevärt men för totalförsvaret eller innefatta avsevärt bistånd åt fienden. Straff: fängelse på viss tid, lägst 4 och högst 10 år, eller på livstid. Mindre allvarliga brott av samma slag döms för landssvek och landsskadlig vårdslöshet."

Sverige var inte i krig och ett reportage som lika gärna hade kunnat skrivas i en vanlig tidning kan knappast anses ha vållat försvaret någon skada.

Jag tycker dessutom att det förekommer en hel del hyckleri i samband med diskussioner om landsförräderi och spioneri. Det är en sak att man har lagstiftning kring det, det förstår jag att man har. Jag förstår däremot inte alla upprörda känslor kring det som folk som ville avrätta Stig Bergling och så vidare.


För det första, så länge Sveriges underrättelsetjänster gärna skulle utnyttja någon från ett främmande land som läcker uppgifter om sitt land till dem och vi inte stämmer upp några ramaskrin över detta så kan vi inte bli så upprörda om någon i Sverige läcker uppgifter till annan makt. Personen kan fängslas men vi kan inte bli upprörda.

För det andra, är det inte lite gammaldags och nationalistiskt att anse att det är gentemot det land som man är medborgare i som man ska vara lojal när man lika gärna skulle kunna sätta något annat högre så som de mänskliga rättigheterna eller miljön? Kallar vi de tyskar som försökte sabotera för nazisterna under andra världskriget för landsförrädare eller ser vi dem som hjältar? Just det!

AB AB DN DN DN DN SvD SvD SvD Ex Ex Ex

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det är landsförräderi att springa ärenden åt andra länders underrättlesetjänster, Daniel.

Han begår en förrädisk handling.

Din koppling till att Guillou skulle vara en folkhjälte är bara sjukt och patetiskt.

Allt om Alliansen sa...

UR EXPRESSEN:

"Den världsberömde KGB-avhopparen Oleg Gordievskij, 71, beskriver sin forne vän och kollega Jevgenij Gergels värvning av Jan Guillou som en framgång för KGB.

- Journalister var alltid extra intressanta när det gällde att få information om politiska frågor. Det var Gergels specialitet, säger Oleg Gordievskij.

Enligt avhopparen styrdes Jan Guillou direkt från KGB:s högkvarter i Moskva."

björn C sa...

När jag var ung och grön, det var för länge sen, läste och hörde jag om spioner som jobbat för Sovjet.
Jag frågade mig då i det jag trodde, neutrala Sverige, varför man aldrig tog fast spioner som jobba för t ex USA eller andra länder. Jag var som sagt, ung och grön och förstod inte bättre. I dag borde jag förstå, men nu spelar det ingen roll längre. Ingenting tycks spela någon roll.
Jo! vädret spelar rollen.
Nu börjar det röra på sig lite...
Intressant för oss som var med då.
Intresserar det andra, månne?

Dani Scythe sa...

Anonym:

Landsförräderi är en juridisk term, villkoren för att den termen ska vara applicerbar är inte uppfyllda.

Jag har inte kallat Guillou för folkhjälte, jag har alldeles för stora problem med honom för att hylla honom så, särskilt på senare år. Det är något som du läser in själv i texten.
Han har dock gjort ett och annat bra, IB-avslöjandet hör tex till de bra sakerna.


Allt om Alliansen:

Expressen är en ungefär lika trovärdig källa som Politikerbloggen och handlar det om en av tidningens gamla fiender som i det här fallet så ökar det inte trovärdigheten.

Om man dock ska tro vad som sagts om vad Guillou lämnade för uppgifter till dem så låter det ju dock inte värre än att låta dem prenumerera på svenska tidningar.


björn C

Jo, speciellt neutralt har nog Sverige aldrig varit annat än officiellt.